Video

Mysterieuze ladenkast zit bomvol met Brabantse rariteiten en schatten

14 juni 2016 om 21:57
nl
De ladenkast is tien meter lang en staat opgesteld bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. In ieder laatje zitten vier Brabantse gemeenten gebroederlijk bij elkaar gestopt. Het laatje Helmond herbergt honderden keverpootjes uit een Romeinse waterput in Helmond. In het laatje Breda zit een reizigerspistool en in het laatje Someren komen geen handboeien, maar voetboeien tevoorschijn. Boeien die een slaaf of een gevangene lang geleden aan zijn voeten heeft gehad.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

In het Rijksmuseum van Oudheden is vanaf deze week de presentatie 'Archeologie uit je achtertuin' te zien. In een tien meter lange ladenkast, prijken de meest uiteenlopende archeologische vondsten; één per gemeente. Een derde van de Nederlandse gemeenten (honderdtwintig stuks) doet al mee en heeft hun laatje al gevuld met een archeologische vondst ‘uit de achtertuin’.
Opmerkelijke zakenDe Brabantse laden zijn gevuld met opmerkelijke zaken. Archeologische vondsten die zijn opgediept uit de Brabantse zand- en kleigrond. Uit Best komt een fluit gemaakt van een bot, uit Oosterhout een middeleeuwse tegel en Bergen op Zoom heeft een Canadese veldfles aangeleverd uit de Tweede Wereldoorlog. Cuijk heeft een bronzen beeldje uit de Romeinse tijd aangeleverd.  
Wel kijken niet aankomenDirecteur Wim Weijland van het museum is laaiend enthousiast over deze nieuwe manier van geschiedenis presenteren. “De laatjes gaan soepel open en dicht, maar bezoekers kunnen niet aan het museumstuk komen. De inhoud van de laatjes is afgeschermd met een soort plexiglas. Wel kijken, maar niet aankomen.”
Uit elke gemeente éénDe herkomst uit de gemeenten is wat de vondsten bindt. Trek je een laatje open, dan sta je oog in oog met een voorwerp uit de bodem van Nederland, dat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van die stad of dat dorp illustreert. Per gemeente is één archeologische vondst te zien. Tezamen vertegenwoordigen de lokale vondsten de enorme rijkdom en verscheidenheid van Nederlands nationaal archeologisch erfgoed.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.