Weer beet! Opnieuw granaat opgevist uit Aa in Veghel

14 juni 2016 om 23:07
nl
"Het was een flinke joekel", zegt magneetvisser Henk Driessen lachend. Daarmee bedoelt hij geen grote karper, maar een 35 centimeter grote mortiergranaat die hij dinsdagmiddag uit de Aa bij Veghel viste.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Het is al de vierde keer dat de magneetvisser uit Erp een granaat boven water haalt. Maar deze was wel erg groot, vond ook de Explosieven Opruimingsdienst (EOD), die de mortier tegen 19.00 uur 's avonds kwam ophalen.
'Even afblijven' Twee weken geleden had Driessen ook al beet in de Aa bij Veghel. Toen tweehonderd meter verderop, dichtbij de Markt. Toen ging het om een kleinere Britse handgranaat. Dit keer was het raak bij de Beatrixsingel.
Toen Driessen het gevaarte dinsdagmiddag aan zijn hengel zag hangen schrok hij niet eens zo erg. "Ik weet precies wat ik moet doen. Ik dacht: even afblijven. Ik heb hem onder water laten hangen en de politie gebeld." Een agent constateerde vervolgens dat het een echt explosief was en haalde de EOD erbij.
Een Duitse granaaatNieuwsgierig als hij is mocht Driessen toekijken hoe de experts zich over de granaat bogen. Het bleek een mortiergranaat uit de Tweede Wereldoorlog, van Duitse makelij. In die buurt is in 1944 flink gevochten.
De EOD heeft de granaat voorzichtig meegenomen en ergens anders gecontroleerd laten ontploffen.
Na de eerdere vondst in de Aa bij de Markt besloot de magneetvisser zijn hengel maar niet meer in die buurt in het water te gooien. De veiligheidsdienst drukte hem dinsdag op het hart om dat ook bij de Beatrixstraat niet meer te doen. "Tja, misschien is het inderdaad beter om hier niet meer naartoe te gaan. Wie weet wat er nog meer ligt", zegt de visser.
GeldkistjeDriessen kijkt inmiddels niet meer op van bijzondere schatten van de bodem. Naast de vier granaten die hij in de afgelopen vier jaar ging, hingen er al veel ijzeren munten aan zijn hengel en enkele kogels.
"Vanmiddag had ik er nog twee fietsen aan hangen. En laatst ving ik een geldkistje, met een paspoort erin. Dat bleek gestolen. Dat heb ik toen ook maar naar de politie gebracht."
Avondvierdaagse moest omDe Avondvierdaagse, die rond 19.00 uur toevalig langs de Beatrixsingel trok, moest tijdelijk worden omgeleid. De wandelaars sloegen een straat eerder af, tot de politie de straat langs het water weer had vrijgegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.