Onderzoeksraad voor Veiligheid start onderzoek kerncentrales

15 juni 2016 om 12:02
nl
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat onderzoeken hoe Nederland met zijn buurlanden samenwerkt om incidenten bij kerncentrales te voorkomen en te beheersen. Mensen in de grensregio's als Brabant maken zich hierover al geruime tijd zorgen door een aantal incidenten, licht de OVV toe.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Zo werden kernreactoren in het Belgische Doel, net over de grens al meerdere keren stilgelegd na problemen. De raad wil onder meer achterhalen hoe Nederland en België elkaar betrekken bij de besluitvorming over en toezicht op de centrales en welke informatie wordt uitgewisseld. Ook wordt gekeken hoe de landen zich gezamenlijk voorbereiden op een mogelijk ongeluk.
Te oudHet onderzoek richt zich in eerste instantie op de uitwisseling van informatie over de drie kerncentrales in het grensgebied van Nederland en België: Borssele (Nederland), Doel en Tihange (België). Onlangs pleitte een kamermeerderheid in Nederland voor sluiting van de twee Belgische kerncentrales Doel en Tihange de centrales verouderd zijn.
Het toezicht op kerncentrales en de controle op de veiligheid berust bij de Nederlandse Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in België en het Internationaal Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties. Het onderzoek van OVV richt zich dan ook niet op de veiligheid van de kerncentrales zelf.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.