Roy Lindelauf gaat met nieuw hart de berg op in Oostenrijk

15 juni 2016 om 23:34
nl
Anderhalf jaar geleden kreeg Roy Lindelauf uit Etten-Leur een nieuw hart. Dat redde zijn leven. Na jaren tussen hoop en vrees geleefd te hebben kan hij nu weer plannen maken. Zo traint hij onder andere voor triatlons en gaat hij in Oostenrijk de 'Wildspitze' beklimmen. "Ik zoek wel de randjes op, maar dat zit in mij", aldus Lindelauf in het programma Onder Ons.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

In 2013 zat Roy Lindelauf voor het eerst aan tafel bij Onder Ons. Om te praten over het belang van donoren. Zelf stond hij toen al twee jaar op een wachtlijst. Het ging na dat gesprek snel bergafwaarts met Roy. Maanden lag hij in het ziekenhuis omdat hij thuis niet meer kon leven. "Soms is het moeilijk om terug te halen hoe slecht ik mij toen voelde. Ik weet nog dat ik zeker de laatste maanden wel eens heb gedacht: 'zo hoeft het niet meer voor mij'", aldus Lindelauf.
Geen vinger meer optillenNa drie jaar kreeg Roy eindelijk een nieuw hart. Maar daarmee waren niet meteen alle problemen opgelost. "Na de operatie kon ik helemaal niets meer. Ik kon zelfs geen vinger meer optillen, dat was al te veel." Maandenlang moest hij revalideren. Ook het sporten probeerde hij weer op te pakken maar ook dat ging moeizaam. "Zo probeerde ik thuis mee te doen met 'Nederland in beweging', dat is voor bejaarden. Maar dat lukte mij gewoon niet."
Donoren redden levensNu anderhalf jaar later gaat het een stuk beter met Lindelauf. Hij werkt, sport en maakt volop plannen. Zijn teleurstelling was dan ook groot toen het CDA vorige week niet mee ging in het voorstel om mensen automatisch donor te maken, tenzij ze aangeven dit niet te willen. "Donoren redden echt levens. Ik lag maanden in het ziekenhuis en zag mensen naast mij overlijden omdat er geen hart voor hen beschikbaar was", aldus Lindelauf. Daarom wil hij zich actief blijven inzetten voor het werven van meer donoren.
BergbeklimmenDaarnaast blijft hij ook de grenzen van zijn nieuwe kunnen opzoeken. "Dat zit nu eenmaal in mij", zegt hij grijzend. "Maar ik doe het wel in goed overleg met de artsen in het ziekenhuis." Die trokken overigens wel even de wenkbrauwen op toen Roy vertelde dat hij in Oostenrijk een berg wilde gaan beklimmen. "Maar stiekem vinden zij het ook wel weer mooi. Het is voor hen ook een overwinning dat iemand die zo ziek is geweest, anderhalf jaar later weer fris rondloopt."
Aanstaande zaterdag vertrekt Roy Lindelauf met een groep bergbeklimmers, waaronder een arts, naar Oostenrijk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.