Regenwater verwoest duizenden bomen van kweker Marcel Heiming uit Beugen

15 juni 2016 om 22:59
nl
Het werk van de afgelopen jaren is voor niets geweest. Boomkweker Marcel Heiming moest met lede ogen aanzien hoe de grote hoeveelheid regenwater veel van zijn bomen verwoestte. "Er zijn sowieso 7.000 bomen dood."
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Heiming kweekt verschillende soorten bomen, zoals eiken. Alle boompjes die hij in april van dit jaar plantte zijn verrot. En de helft van de bomen van vorig jaar zijn ook verloren gegaan. "Het was de bedoeling dat we deze bomen over vier jaar zouden verkopen. Maar dat kunnen we niet meer", zegt Heiming, die de helft van zijn acht hectare grote land onder water zag staan. Het duurde een week voor het water was weggepompt. Het water zorgde ervoor dat de wortels van de bomen geen zuurstof kregen. Daarnaast gaan ze rotten.
Duizenden euro's Hoe groot de schade is, wil hij niet zeggen. "Maar denk niet aan tienduizenden euro's. Het is meer. De taxateur is nog steeds bezig om de schade op te nemen."
Wie verantwoordelijk is voor de kosten maakt hem niet uit. Hij noteert precies wat de schade is. "Wie het gaat vergoeden maakt me niet uit. Als ik het voor het eind van het jaar maar betaald heb gekregen. Anders kan ik de deuren sluiten."
Slecht onderhoudHet water kwam volgens Heiming van de overkant van de A77, uit Boxmeer. Zijn terrein werd gebruikt als bufferzone voor het water en het duurde vervolgens te lang voor het weer werd weggepompt. Dat komt volgens de kweker doordat de duikers verstopt zitten en niet groot genoeg zijn. "Dat wisten ze. Ze hadden de sloten schoon moeten houden, maar dat hebben ze niet voldoende gedaan." Daar kwam hij in maart van dit jaar al achter, toen zijn land al kort onder water stond.
Het gebrekkige onderhoud, in combinatie met de extreme regenval zorgen er volgens hem voor dat de schade zo groot is. "Sinds mijn vader hier zestig jaar geleden begon is het nooit zo erg geweest."
KopzorgenHeiming is er goed ziek van. Zolang de taxateur nog aan het werk is, kan hij niets doen. Maar lekkere vrije dagen heeft hij niet. "Het zorgt voor een hoop kopzorgen en gedoe."
Landbouworganisatie ZLTO roept boeren op om alle schade bij te houden en de rekening door te sturen naar de waterschappen. De schade bij Brabantse boeren is waarschijnlijk al zo'n drie miljoen euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.