Video

'Een ravage, we zijn erg geschrokken', deel Woonboulevard XXL in Breda door brand getroffen

16 juni 2016 om 09:47 • Aangepast 21 november 2020 om 09:35
nl
Het kan een halfjaar duren voordat er weer inkopen kunnen worden gedaan in het deel van Woonboulevard XXL in Breda, dat woensdagnacht door een zeer grote brand is getroffen. Dit zegt eigenaar Ari Roobol. Een andere gedupeerde ondernemer, Eser Sarikcioglu, hoopt snel weer aan de slag te kunnen. "Ik werk normaal gesproken zeven dagen in de week. Het is voor het eerst in tijden dat ik een vrije dag heb."
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

De brandweer kon niet voorkomen dat zeker drie winkels in de as zijn gelegd. Er raakte niemand gewond. Tegen tien uur donderdagmorgen was de brandweer klaar, onder meer met zoeken naar smeulende resten in de plafonds. Daarna kon de politie beginnen met haar onderzoek naar de oorzaak van de brand. Ook Salvage, dat gedupeerden een helpende hand biedt na branden, is ingeschakeld.

Wachten op privacy instellingen...

Deel woonboulevard wel bereikbaarBij daglicht is goed te zien wat de schade is. Zwartgeblakerde wanden, ruiten die zijn gesprongen en veel nattigheid. Ook stinkt het nog enorm, vooral in de getroffen panden. 'Ramptoeristen' konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen: zij wilden van dichtbij zien wat de schade was. Eén van hen reageerde oprecht geschrokken: "Ik schrik me dood, ik vind het zelfs akelig en heftig, ook vanwege die stank."
'Wat een ravage'Gedupeerden kwamen eveneens een kijkje nemen, uiteraard. Sarikcioglu, eigenaar van het eveneens verwoeste Sofa Nova, bezag het met lede ogen aan. "Wat een ravage. We zijn erg geschrokken en helemaal van slag. Een kennis had via de sociale media vernomen van de brand en belde mijn vrouw wakker. Ik ben meteen opgestaan en gaan kijken. Er is niks meer van over."
De rampspoed komt bij hem extra hard aan, omdat hij de zaak met zijn vrouw en een klein team runt. "De impact en de klap is op deze manier zoveel groter. Ik hoop dan ook dat er snel duidelijkheid komt en dat we weer iets kunnen opbouwen", aldus de ondernemer, die slechts kan gissen naar de oorzaak.
Vijf winkels geslotenDe woonboulevard aan de Kruisvoort telt 52 woonwinkels. Het gedeelte waar de brand heeft gewoed, is afgezet voor verkeer en politie-onderzoek. Lampidee, Sofa Nova, Bankstel XL, Marquardt en Küchen zijn gesloten. De rest van de woonboulevard is bereikbaar. Een medewerkster van BeterBed stond rond het middaguur met smart op klanten te wachten. Ook zij schrok wakker van de brandmelding.

Wachten op privacy instellingen...


Het vuur brak rond middernacht uit. “Joh, de boel staat in de fik”, kreeg Roobol rond die tijd van zijn chauffeur te horen. Terwijl hij op de weg terug was naar zijn zaken aan de Kruisvoort, sloegen de vlammen snel om zich heen. Omwonenden werd opgeroepen ramen en deuren vooralsnog gesloten te houden en de ventilatie uit te schakelen. Dit vanwege de rookontwikkeling. Aan mensen in de buurt wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden, wanneer zij opnieuw last krijgen van rook. Maar die kans nam met de minuut af.
'Wind stond gunstig'Het had erger af kunnen lopen, meldde een woordvoerder van de brandweer. “De wind stond gunstig. Er wonen weinig mensen in de buurt en ook het verkeer op de snelweg A16 heeft er weinig last van gehad”, zo vertelde hij.
De zegsman gaat er vanuit dat het vuur is ontstaan in verlichtingszaak Lampidee en vervolgens is overgeslagen naar enkele andere winkels, zoals Sofa Nova en Bankstel XL.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.