Jessica (6), Owen (4) en hun moeder veilig in Rwanda

16 juni 2016 om 16:14
nl
Het Afrikaanse gezin Ndikumana uit Gilze dat in mei werd uitgezet naar Burundi, is uit dat land weggevlucht. Moeder Aline Ndikumana (37) en haar kinderen Jessica (6) en Owen (4) zijn in goede gezondheid opgedoken in de Rwandese hoofdstad Kigali. Dat meldt Luc Bul, leerkracht van basisschool De Bolster in Gilze, aan Omroep Brabant. “We vinden het vreselijk dat ze hebben moeten vluchten, maar zijn blij dat we een teken van leven hebben ontvangen”, zegt de leraar dolblij.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Bul heeft de moeder nog niet persoonlijk gesproken, maar weet wel dat het gezin bij bekenden logeert in Kigali. "Daar is het politiek gezien een stuk rustiger. Het zegt wel iets over de situatie in Burundi dat ze daar meteen zijn weggegaan. Dit roept alleen maar meer vragen op over de beslissing van de staatssecretaris."
UitzettingDe 6-jarige Jessica, die op De Bolster heeft gezeten, en haar 4-jarige broertje Owen werden vorige maand samen met moeder Aline Ndikumana (37) uitgezet naar Burundi. De uitzetting maakte veel los in Gilze, want een week later schortte het ministerie van Veiligheid en Justitie de uitzettingen naar Burundi op, omdat het land onveilig was.
Luc Bul van De Bolster had afgesproken dat moeder Aline contact zou opnemen, zodra ze met haar kinderen in Burundi was aangekomen. Dat gebeurde niet en dus maakte Bul zich ernstig zorgen. Nu er weer teken van leven is van het gezin, gaat de school geld inzamelen om ze financieel verder te ondersteunen.
ZIE OOK: GroenLinks bezorgd over kinderen uit Gilze die vermist worden in Burundi
PolitiekDe uitzetting van het Afrikaanse gezin houdt ook de politiek bezig. Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks stelde vragen aan Dijkhoff over de situatie van de kinderen. De staatssecretatis heeft vooralsnog niet gereageerd.
Dat het gezin wordt teruggehaald is onwaarschijnlijk, want het is nog nooit voorgekomen dat een gezin is teruggehaald na uitzetting. Als blijkt dat Aline, Jessica en Owen toch in Nederland mochten blijven, dan heeft Nederland volgens Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP een groot probleem.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.