Taxichauffeurs krijgen al maanden geen geld: 'Iemand kan zelfs de kapper niet betalen' - Omroep Brabant

Taxichauffeurs krijgen al maanden geen geld: 'Iemand kan zelfs de kapper niet betalen'

16 juni 2016 om 18:57
nl
Een groep Oost-Brabantse taxichauffeurs, werkt al drie maanden zonder daarvoor betaald te krijgen. De chauffeurs waren in dienst van payrollbedrijf E-Dend. Dat bedrijf verhuurde de chauffeurs aan taxibedrijf Van der Zanden uit Helmond, maar dat payrollbedrijf ging onlangs failliet.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Omdat niet Van der Zanden maar het payrollbedrijf de salarissen uitbetaalde, krijgen de chauffeurs nu helemaal niets. "Het water staat ons tot aan de lippen."
"We komen 's ochtends om 7 uur naar het werk en rijden onze ritten. Maar voor alle diensten die we vanaf maart gewerkt hebben, is er nog geen salaris uitbetaald. Ik hoorde gisteren een collega zeggen dat hij de kapper niet kon betalen." Dat zegt één van de gedupeerde taxichauffeurs.
Volgens hem zijn ongeknipte haren niet het grootste probleem voor de ongeveer 40 chauffeurs: "Ik heb het geluk dat mijn partner ook werkt en dat we dus wel inkomsten hebben. Maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn chauffeurs die echt snakken naar geld."
Voorlopig geen uitkeringEen faillisementsuitkering van het UWV krijgen de chauffeurs nog niet. Dat komt omdat  het UWV en de Belastingdienst eerst onderzoeken of de payrollconstructie hier correct gebruikt werd. Een woordvoerder van het UWV: "Payrollconstructies bekijken we altijd heel goed. Soms gaat het om een schijnconstructie, waarbij werkgeverschap ontweken wordt. Zo kunnen bedrijven makkelijk van medewerkers afkomen. Mocht dat hier het geval zijn, dan moet het taxibedrijf de chauffeurs betalen."
Zolang dat onderzoek duurt, worden de bankrekeningen van de chauffeurs niet gespekt. UWV: "Dat is vervelend, maar dat is het altijd bij faillisementen. Wij betalen geen voorschot als de kans bestaat dat we dat later weer terug moeten halen."
De chauffeurs zijn per 1 juni overgestapt naar een ander payrollbedrijf. In juli krijgen ze dus weer betaald.  "Maar daarmee hebben we de drie gemiste maandsalarissen nog niet terug."
Taxibedrijf van der Zanden zegt de facturen van payrollbedrijf E-Dend betaald te hebben. Verder wil het bedrijf niet reageren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.