Voor 10.000 euro hangt er een klok met jouw naam in de toren van de Grote Kerk van Breda - Omroep Brabant
Video

Voor 10.000 euro hangt er een klok met jouw naam in de toren van de Grote Kerk van Breda

16 juni 2016 om 21:28 • Aangepast 21 november 2020 om 09:34
nl
Het is stiller in het centrum van Breda, stiller dan normaal gesproken. De klokken van de Grote Kerk zijn amper te horen. Er wordt namelijk verbouwd in de toren en dus heeft beiaardier Paul Maassen vakantie.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

"Nou ja, vakantie. Ik voel toch de drang om me overal tegenaan te bemoeien", vertelt hij lachend. Afgelopen week haalden ze de cabine waar het klavier in staat helemaal weg. Er komt een geheel nieuw 'kantoor' voor de beiaardier.
Overgrootvader"Het was wel een gezellig hokje, maar het stond er al bijna negentig jaar." Extra bijzonder is dat Paul de cabine al zijn hele leven kende. Zijn vader speelde daar op het klavier, maar ook zijn opa en zijn overgrootopa. "Ja, dat is wel heel apart. Het is iets wat ik al mijn hele leven ken en nu is het weg."

Wachten op privacy instellingen...

Klok te koopDe hele verbouwing kost de gemeente 130.000 euro. Niet alleen komt er een nieuwe kabine, er komt een nieuw klavier en ook worden de wijzers van het uurwerk opgeknapt. Daarnaast is er ruimte voor zes nieuwe klokken. Iedereen kan een klok kopen. Voor een kleine 10.000 euro heb je een klok met jouw naam en sta je vereeuwigd in het boegbeeld van de stad.
"Dit is in geschiedenis van de beiaard altijd al zo geweest. Ik sta hier bijvoorbeeld naast de mooist klinkende klok van Breda. Die is geschonken door de toenmalige burgemeester van de stad, Paulus Snellen in 1694. Zo zijn eigenlijk alle klokken die hier hangen geschonken."
Paul heeft komende maand nog even vakantie. Vanaf half juli heeft hij een nieuw kantoor en kan hij weer gaan spelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.