Video

Wat betekent een Brexit voor onze bedrijven?

17 juni 2016 om 01:09 • Aangepast 21 november 2020 om 09:34
nl
Veel Brabantse bedrijven verkeren in onzekerheid door een mogelijke Brexit. Dat zegt de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW). Volgende week stemmen de Britten in een referendum over een eventueel vertrek uit de EU.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk volgens de BZW het belangrijkste exportland voor Nederlandse bedrijven en een groot deel daarvan komt uit Brabant.
Veel transportbedrijvenOok zijn er in onze provincie veel transportbedrijven die op Groot-Brittannië rijden. Een Brexit kan zorgen voor een koerswijziging van de Britse pond, extra vertragingen bij de douane of zelfs minder goederenexport en transport.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Jan van Mourik van de BZW zorgt de onzekerheid over een mogelijke Brexit dat veel bedrijven twijfelen wat ze nu moeten doen. "Dus of ze investeringen moeten uitstellen, voorraden moeten terughalen of beslissingen moeten uitstellen", aldus Van Mourik.
Niet voorsorterenHeijboer Transport in Etten-Leur is gespecialiseerd op goederenvervoer tussen de Benelux en Groot-Brittannië. Directeur Arnold Jan Willemse volgt de ontwikkelingen in Engeland op de voet, maar weet ook nog niet welke kant het op gaat.
"De grote vraag is wat er gaat gebeuren. Wat gaat er met volumes gebeuren, waar gaan depots zitten, wat gaat er met de prijzen gebeuren, wat gebeurt er met de pond? Allemaal onzekerheden die we op voorhand niet weten. We kunnen er niet op voorsorteren."
Wordt het ja of nee?Over de vraag wat de uitkomst van het referendum gaat worden, lopen de meningen uiteen. Hoogleraar Sylvester Eijffinger van de Tilburg University verwacht dat de Britten binnen de EU zullen blijven. Hij baseert zich daarbij vooral op de gokkantoren in Groot-Brittannië, die dankbaar inspelen op het referendum. Zij voorspellen dat de meerderheid tegen een Brexit zal stemmen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.