Video

Zagen aan de poten van de rechtsstaat: 'Mensen stappen niet meer naar de rechter'

19 juni 2016 om 16:00
nl
Door de groeiende wachttijden bij de Brabantse rechtbanken twijfelen steeds meer mensen om naar de rechter te stappen. Volgens president van de rechtbank in Den Bosch Christa Wiertz-Wezenbeek wordt hiermee gezaagd aan de poten van de rechtsstaat.
Profielfoto van Smit Mattijs
Geschreven door
Smit Mattijs

Steeds ingewikkelder en tijdrovendere zaken, grote drugsacties, meer vreemdelingenzaken en faillissementen voeren de werkdruk bij de rechtbanken op. Door bezuinigingen moet dat extra werk met minder mensen worden gedaan. [soundcloud:body:https://soundcloud.com/omroepbrabant/president-van-de-rechtbank-oost-brabant-over-drukte-rechtbank]"Wij zijn geen beroepsgroep die snel de noodklok luidt. Dat doen we nu wel," geeft Wiertz-Wezenbeek aan. "Onze mensen zijn bereid over te werken in de avonden en de weekenden. Maar daar is ook een grens aan. En die grens is nu in zicht.[YouTube:body:https://youtu.be/3Xm--cVPwrI]Wachten, wachten en nog eens wachten...Rick van Melis uit Venhorst is meervallenkweker. Samen met een aantal andere kwekers is hij sinds 2009 aan het procederen tegen een in hun ogen onterecht uitgekeerde subsidie aan een concurrent. Verschillende collega's van hem zijn inmiddels failliet, maar een uitspraak laat nog steeds op zich wachten.[soundcloud:body:https://soundcloud.com/omroepbrabant/meervalkweker-over-lange-wachttijd-rechtszaak]Met de moed der wanhoop voert Van Melis zes keer per dag zijn meervallen. Niet automatisch, zoals de grotere kwekers, maar met de hand. "Want dan komt het voer ook bij de kleinere vissen."
'Je wordt er gek van'Maar terwijl hij ogenschijnlijk 'gewoon' doorgaat met zijn bedrijfsvoering, vreet de slepende rechtzaak op de achtergrond constant aan hem. Van Melis: "Je wordt er eigenlijk helemaal gek van."[YouTube:body:https://youtu.be/e6CXov0QclQ]Het verhaal van Van Melis staat niet op zichzelf. Door de groeiende werkdruk bij de Brabantse rechtbanken nemen de wachttijden bij steeds meer zaken toe. Advocaat Robert de Pater van Gimbrère advocaten in Breda merkt de gevolgen hiervan dagelijks.[soundcloud:body:https://soundcloud.com/omroepbrabant/advocaat-robert-de-pater-over-frustraties-bij-clienten]"Als je een zitting hebt gehad, geeft de rechter eigenlijk altijd aan het eind aan dat er over zes weken een vonnis komt. Maar, zegt hij er dan bij, we hebben het heel erg druk en we komen er gewoon niet aan toe. Dus het kan best zijn dat we over zes weken nog een extra termijn erbij nodig hebben om het eindvonnis te kunnen schrijven."[YouTube:body:https://youtu.be/Y_21XSHhJQ8]Natuurlijke vijandenAls natuurlijke vijanden als advocaten, oficieren van justitie en rechters op één lijn zitten, dan is er echt iets aan de hand. Dat lijkt nu het geval te zijn. 30 miljoen euro per jaar zegt Wiertz-Wezenbeek dat de Nederlandse rechtbanken samen extra nodig hebben om de wachtlijsten tot een acceptabel niveau terug te brengen. Volgens haar is er hoop dat dat geld er komt.
"Ik verwacht echt dat deze noodkreet nu echt gehoord wordt," licht de president van de rechtbank Oost-Brabant toe. "Er zijn nu onderhandelingen gaande. Ik verwacht echt dat er geld bij komt, want zo kan het niet langer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.