'Ramp met giftrein op spoor in Oudenbosch', hulpdiensten oefenen evacuatie bewoners woonwijk

17 juni 2016 om 19:08
nl
Bewoners van de wijk Velletri in Oudenbosch kunnen woensdagavond 29 juni geëvacueerd worden vanwege een calamiteit op het spoor. Het gaat om een oefening van de gemeente Halderberge en de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Hulpdiensten spelen de ramp in de spoorzone voornamelijk op papier na. Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, wordt ook de hulp van omwonenden gevraagd. Ze krijgen die avond van de hulpdiensten een sms om de wijk te verlaten en zich te melden op een opvanglocatie in het gemeentehuis.
'Onrust voorkomen'Deelnemers krijgen vervolgens als 'beloning' een kijkje achter de schermen van de crisisorganisatie. Ook worden de verbeterpunten besproken. De oefening duurt van halfzeven tot negen uur. "Om onrust in de wijk te voorkomen, zijn hulpdiensten niet zichtbaar in de wijk aanwezig. Hulpdiensten zoals de brandweer en GHOR hebben een commandopost bij het gemeentehuis", zegt een woordvoerster van de Veiligheidsregio.
Het is voor het eerst dat de Veiligheidsregio zo'n ontruimingsoefening langs het spoor houdt. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van de gemeente.
Zorgen om giftreinenIn Oudenbosch maken ze zich enorm druk over plannen om veel meer goederentreinen met gevaarlijke stoffen te laten rijden tussen Rotterdam en Antwerpen. Omwonenden vrezen voor ongelukken met de giftreinen. Ze willen dat er een apart spoor komt voor goederenvervoer.
Zie ook: '40 giftreinen per dag is levensgevaarlijk, veel slachtoffers als er 1 de lucht in gaat'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.