Video

'Het is een belofte aan mezelf' 1300 mensen lopen mee in Handelse Processie

18 juni 2016 om 15:03 • Aangepast 21 november 2020 om 09:32
nl
Een bonte stoet mensen trok zaterdag door de regio Eindhoven. 1300 mensen doen mee aan de jaarlijkse Handelse Processie. "Het loopt vandaag fantastisch, het is prachtig wandelweer", jubelt voorzitter Hans de Kinderen.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

De bedevaartgangers lopen zoals elk jaar van Valkenswaard naar Handel. Het is een tocht van veertig kilometer. Waarom doen mensen dit? "Het is vaak vanuit traditie", vertelt Hans de Kinderen. "Maar veel mensen gaan ook mee uit dankbaarheid, een moment van stilte en een stukje reflectie."

Wachten op privacy instellingen...

Een van hen is Willie, bijna 79 jaar oud. Hij loopt voor de zeventigste keer mee. "Het is een belofte om dit elk jaar te doen", zegt de krasse knar. "45 jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn longen. Ik heb toen mezelf beloofd dat als ik beter wordt, dat ik dan elk jaar de Handelse Processie ga lopen."
En het gaat nog steeds goed met Willie. "Ik kan nog steeds goed lopen. Ik loop elke dag al heel veel en dan valt dit wel mee." Waar denkt u aan onderweg? "Ja, je denkt aan veel dingen. Je denkt aan Maria natuurlijk. Dat is het eerste waaraan je denkt. En je denkt aan thuis, hoe het allemaal gaat." Aan zijn lijf denkt hij niet tijdens het wandelen. "Dat gaat tot op heden nog prima."
Oma van Hout heeft de koffie klaarIn Nuenen konden de wandelaars na vier uur lopen even uitpuffen. Oma van Hout heeft in het park de stoelen, de koffie en de koeken al klaar staan voor haar familie uit Valkenswaard. "Het is gewoon geweldig dat we als familie een heel weekend zo bij elkaar zijn. En nu wij ouderen niet meer kunnen, geven we het door aan de volgende generatie."

Wachten op privacy instellingen...

"We doen dit al 45 jaar", vertelt een dochter. Inmiddels lopen ook de kleinkinderen mee. "Ik ga misschien wel een stukje in de auto", zegt een kleindochter. "Het is best zwaar."
De lopers hebben vanuit Nuenen nog een flinke wandeltocht voor de boeg. Op naar Handel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.