Tweehonderd Brabantse boeren claimen waterschade bij waterschap na hevige regenval - Omroep Brabant

Tweehonderd Brabantse boeren claimen waterschade bij waterschap na hevige regenval

20 juni 2016 om 10:06 • Aangepast 21 november 2020 om 09:30
nl
Ongeveer tweehonderd boeren in Brabant dienen een schadeclaim in bij de waterschappen. Dat zegt de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) tegen BNR. De boeren vinden dat het de schuld is van de waterschappen dat er zo veel water op de akkers is blijven staan.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Rondom de sloten is te laat gemaaid, vindt de ZLTO, en niet maaien betekent dat het water moeilijker weg kan. Daardoor bleven boeren met het water op hun akkers zitten na de hevige regenval van de afgelopen weken.
Miljoenen schadeHet totale schadebedrag is moeilijk te berekenen, omdat bijvoorbeeld bij uien de omvang van de schade pas duidelijk is als er gerooid wordt. Maar de landbouworganisatie schat de schade op ongeveer vier miljoen. In de vakpers wordt gesproken van een schade van ongeveer tien miljoen euro voor de Brabantse en Limburgse land- en tuinbouwsector.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de waterschappen is de vele regen overmacht en is schade niet te voorkomen.
InloopavondenWaterschap Aa en Maas, dat een deel van Oost-Brabant als werkgebied heeft, hield inmiddels een aantal bijeenkomsten met gedupeerden. Land- en tuinbouwers mochten hun grieven uiten en schadeformulieren invullen. Ook werd gesproken over mogelijkheden om nieuwe wateroverlast te voorkomen.
De komende tijd volgen meer inloopavonden. Ondertussen worden de claims onderzocht. Het waterschap liet de aanwezigen onder meer weten dat het niet alleen met hen in overleg wil, maar ook met gemeenten, de provincie, Rijkswaterstaat en natuurorganisaties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.