Voetbalclub NAC draait komend seizoen verlies, maar verwacht geen problemen

20 juni 2016 om 19:21
nl
NAC stevent komend seizoen af op een stevig financieel tekort. Omdat de Bredase club afgelopen seizoen niet promoveerde, blijven de uitgaven hoger dan de inkomsten. NAC zegt het verlies zelf op te kunnen vangen en hoeft voorlopig niet bij derden aan te kloppen. "Door het positieve resultaat van de laatste drie jaar zijn we redelijk in staat om het zelf te managen", zo laat NAC-directeur Justin Goetzee weten.
Profielfoto van Strater Ronald
Geschreven door
Strater Ronald

Het lukte NAC afgelopen seizoen niet om naar de eredivisie te promoveren en dat heeft financieel nogal wat gevolgen. De club heeft opnieuw bezuinigd maar krijgt de exploitatierekening, zeg maar het huishoudboekje, niet sluitend. Hoe groot het verlies uitpakt, is nog niet duidelijk.
'Helaas weer een minnetje'"De exploitatierekening is -net als vorig jaar- sterk verliesgevend. Gelukkig hebben we dat afgelopen jaar goed kunnen herstellen, maar naar volgend seizoen staat er helaas weer een minnetje. Natuurlijk heb ik zicht op de hoogte, maar ik vind het te vroeg om daar nu over te communiceren. Maar er staat een goede min voor het getal."
"Het is voor ons heel lastig om in de Jupiler League een sluitende begroting te hanteren, dat heb ik al eerder aangegeven. Dat komt omdat onze vaste kosten heel hoog zijn en dat daar weinig in te snoeien valt."
Transfer Tighadouini financieel belangrijkGoetzee doelt daarmee met name op de huur en het onderhoud van het stadion. Die bedragen zijn gebaseerd op het spelen van eredivisie, waar de opbrengsten veel hoger liggen. Toch heeft NAC afgelopen seizoen financieel best aardig gepresteerd. Al kwam dat zeker ook door incidentele inkomsten.
"Zoals het er nu naar uitziet gaan we rond het nulpunt uitkomen", zegt Goetzee over afgelopen seizoen. "Maar dat heeft ook te maken met de transfer van Tighadouini." NAC hield vorig jaar ongeveer acht ton over aan het vertrek van de linksbuiten.
BuffertjesHet komend jaar zal voor NAC ongetwijfeld financieel wederom erg lastig worden. Toch is de verwachting dat de club zelf het hoofd boven water kan houden. "We hebben drie goede jaren achter de rug", zegt directeur Goetzee hierover. "We hebben redelijk wat buffertjes kunnen opbouwen. We hebben drie jaar op rij een positef resultaat gedraaid, dus we zijn redelijk in staat om het zelf te managen."
'We hoeven ons handje niet op te houden'Goetzee hoeft voorlopig dan ook niet bij derden, bijvoorbeeld de aandeelhouders, aan te kloppen. "Ik hoop dat het niet nodig is", zo stelt hij. "Ik sluit het niet uit, want het is een heel dun lijntje waar je op loopt. Maar het ziet ernaar uit dat we ons handje niet op hoeven te houden."
NAC zegt in categorie 2 van het Financial Rating System van de KNVB te blijven. "Wij moeten voor 1 november aan kunnen tonen dat we het seizoen financieel kunnen uitspelen. En zoals het er nu naar uitziet, kan dat. Dus daar hou ik even aan vast", aldus Goetzee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.