Video

Bronzen beeldjes gestolen op meerdere begraafplaatsen in Tilburg: 'Diep triest'

20 juni 2016 om 22:26
nl
Op meerdere begraafplaatsen in Tilburg zijn de afgelopen dagen bronzen beeldjes gestolen. Zo is op het graf van Tonny van Gestel haar opa en oma een engel verdwenen en op dat van haar oom en tante twee vogels. "Dat maakt me zo boos, hoe halen ze het in hun hoofd?"
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Elke week gaat Tonny (25) samen met haar moeder wel even langs de begraafplaats aan de Hasseltstraat. Even gedag zeggen tegen haar familieleden, kijken hoe de graven erbij liggen. Maar zaterdag zag ze iets wat ze niet had verwacht. De bronzen beeldjes die jarenlang zo mooi pronkten op de laatste rustplaats van haar dierbaren waren verdwenen.
LafZonder emotie eraf gehaald, denkt Tonny. Gewoon gestolen omdat het stoer is, of om wat geld te verdienen. "Maar voor ons heeft dit zo veel emotionele waarde. En hoe laf is het om dit te doen bij mensen die het zelf niet meer terug kunnen halen?"
Tonny is woedend. Ze begrijpt niet waarom iemand aan het graf van haar familie durft te zitten. Maar ze is lang niet de enige. Ook op begraafplaatsen aan de Lambert de Wijsstraat en de Professor Lorentzstraat zijn de afgelopen dagen beelden verdwenen.
Voor de derde keer bestolenZo schrijft iemand vrijdag op Facebook dat het al de derde keer is dat het bronzen Mariabeeldje op het graf van haar ouders is gestolen.
Ook het Mariabeeldje op het graf van de moeder van Chris van Rijswijk is sinds vrijdagmorgen weg. Zijn opa ligt ernaast. Hij vreest nu dat ook die beelden binnenkort zullen verdwijnen. "De dieven krijgen er vijf euro voor, maar voor mij zijn die beeldjes onbetaalbaar."
Camerabewaking is moeilijkVan Rijswijk controleert inmiddels elke dag de graven van zijn familie. Tonny hoopt dat anderen nu ook een oogje in het zeil gaan houden. Camerabewaking is immers erg moeilijk vanwege de kosten en het vaak grote landgoed, geeft de Landelijke Organisatie voor Begraafplaatsen aan.
Bij de politie zijn inmiddels enkele aangiftes binnen. Ze zien geen trend, maar vinden het wel 'diep triest'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.