Q-koorts funest voor financiën: 'Aan het einde van het jaar krijg ik nog maar nul euro'

20 juni 2016 om 20:42
nl
Peter is er ziek van. Behalve dat de Q-koorts zijn lichaam flink heeft afgepeigerd, heeft de ziekte na jaren nog steeds desastreuze gevolgen voor zijn financiën: "Aan het einde van het jaar krijg ik nog maar nul euro."
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

LEES OOK: Kwart van Q-koortspatiënten kwam in financiële problemen
Peter had een goedlopend bedrijf in parketvloeren, op 5 januari 2008 werd hij geveld door de Q-koorts. "Ik weet dat nog alsof het gisteren was. Het was zaterdagochtend en ik moest nog wat puntjes op de i zetten bij een klant. Ik werd ineens met de minuut zieker. Zo erg zelfs dat ik dacht dat ik die middag niet meer thuis zou komen."
CijfersMaandag op de Dag van de Q-koortspatiënt zijn er voor het eerst cijfers gepubliceerd over de financiële gevolgen voor Q-koortspatiënten. De helft van alle patiënten is er wat inkomsten betreft op achteruit gegaan. En een kwart heeft ernstige financiële problemen.
Patiënten kunnen minder werken en bouwen dus ook nog eens minder pensioen op. Ze hebben flinke medische kosten en ze hebben ook hogere kosten voor huishoudelijke hulp.
'Tegen de muur'Dat is in principe van toepassing op iedereen die langdurig ziek is, maar volgens de Stichting Q-Support ontbreekt het voor de Q-koortspatiënten juist aan erkenning van hun ziekte.
"Overal loop je tegen de muur aan. Als dan de specialisten ook zeggen dat het tussen je oren zit, dan word je helemaal gek", zegt Peter.
De publicatie van Q-Support moet dat veranderen. "Ik hoop dat we na vandaag met medici, bestuurders en patiënten de handen op elkaar krijgen om te kijken naar wat de patiënt nog nodig heeft. Bijvoorbeeld beter geschoolde artsen", legt directeur Annemieke de Groot uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.