Dierenbescherming: 'Wel of geen vrije-uitloopkippen is geen zaak van gemeenten'

21 juni 2016 om 12:44
nl
De gemeente Oss mag het houden van vrije-uitloopkippen niet verbieden. Dat staat in een brief van de Dierenbescherming aan het college.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Volgens de organisatie zou een dergelijke maatregel in het bestemmingsplan buitengebied directe gevolgen hebben voor het dierenwelzijn. Regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid ligt echter op het bordje van de Rijksoverheid en niet op die van gemeenten, stelt de Dierenbescherming.
De gemeente Oss is van plan het houden van vrije-uitloopkippen te verbieden uit angst voor de vogelgriep.
ZIE OOK: ‘Naar binnen brengen van vrije-uitloopkippen in Oss niet goed voor dierenwelzijn’
Plan niet onderbouwdIn de brief aan het college stelt directeur Peter Verdaasdonk van de Dierenbescherming dat er geen onderbouwing wordt gegeven voor het plan van de gemeente.
“U haalt diverse studies naar de mogelijke effecten van de intensieve veehouderij op de volksgezondheid aan. Daarin worden weliswaar effecten van de intensieve veehouderij in het algemeen op de volksgezondheid vastgesteld, maar er wordt nergens geconcludeerd dat dit tot maatregelen moet leiden, of zelfs tot bepaalde verboden zoals het door u voorgestelde verbod op overdekte uitlopen voor pluimvee”, aldus Verdaasdonk in de brief.
Geen maatregelenDe Dierenbescherming maakt er in haar brief verder een punt van dat de gemeente op geen enkele wijze minder verstrekkende maatregelen lijkt te hebben overwogen om de eventuele verspreiding van mogelijke ziekteverwekkers te voorkomen.
De gemeente Oss kan niet reageren op de brief, omdat er eerst een officiele reactie moet komen van het college van B en W. GroenLinks Oss startte een petitie tegen de plannen op het verbod van vrije-uitloopkippen in Oss.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.