Moeten inwoners van Tilburg opdraaien voor falende ambtenaren in zwembaddrama Reeshof?

21 juni 2016 om 17:01
nl
Het Openbaar Ministerie wil dat de gemeente Tilburg zestigduizend euro geldboete aan de staat betaalt wegens nalatig onderhoud in zwembad Reeshof. Hierdoor gebeurde in 2011 een dodelijk ongeluk met een baby. Moet de onschuldige burger nu zijn portemonnee trekken, omdat Tilburgse ambtenaren hebben gefaald?
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Volgens woordvoerster Martine Pilaar van het OM in Breda kan een rechtspersoon in Nederland door de rechtbank niet veroordeeld worden tot een gevangenisstraf of taakstraf. "De wet biedt in dit geval voor justitie alleen de mogelijkheid om een boete te eisen", aldus Pilaar.
Zie ook: Twee medewerkers zwembad Reeshof in Tilburg niet langer vervolgd voor dood baby
'Preventieve boodschap'Afgezet tegen de begroting van bijna 900 miljoen euro van de gemeente Tilburg kan de geldboete die mogelijk opgelegd wordt een symbolisch bedrag genoemd worden. De inwoners betalen wel indirect mee aan de boete. Het gaat uiteindelijk om 28 cent per inwoner.
Het lijkt ook wel op vestzak-broekzak binnen de overheid. Het is verschuiven van overheidsgeld. De werkelijk straf voor Tilburg is dat de gemeente op de vingers wordt getikt. "Er is een baby om het leven gekomen. Dit mag nooit meer gebeuren. De boodschap moet preventief zijn voor andere overheden", aldus de woordvoerster.
Zie ook: Zwembaddrama Reeshof in Tilburg: 60.000 euro boete geëist tegen gemeente
Eerder overheden vervolgdHet is overigens niet voor het eerst dat overheden worden vervolgd. In maart dit jaar werd de gemeente Boxtel veroordeeld tot zestigduizend euro boete vanwege nalatigheid. Een studente kwam om het leven toen ze werd geëlektrocuteerd tijdens het douchen in een antikraakwoning.
En de gemeente Stichtse Vecht werd in 2012 veroordeeld tot een geldboete van 22.500 euro vanwege een dodelijk ongeluk door een slecht wegdek. Ook Utrecht moest eerder al een boete betalen van 18.000 euro voor schuld aan een duikongeval in 2001. Over twee weken oordeelt de rechter over de geldboete voor het zwembaddrama in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.