Te veel wilde zwijnen in Brabant, provincie wil ze vangen en afschieten

21 juni 2016 om 17:33 • Aangepast 21 november 2020 om 09:27
nl
De provincie wil het aantal wilde zwijnen in Brabant beperken door de beesten te vangen in speciale kooien. Er is een vergunning aangevraagd om jagers vijftien vangkooien neer te laten zetten in Brabantse bossen.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Officieel zou er in de provincie geen enkel zwijn mogen leven, maar het is onmogelijk om dit onder controle te houden. Uit een telling van vorig jaar blijkt dat er minimaal vierhonderd wilde zwijnen door onze bossen wroeten.
De beesten kunnen voor flinke schade zorgen, zoals vorig jaar bij de visvijvers in Valkenswaard. En ze leveren gevaar op voor het verkeer. In Heusden overleed twee jaar geleden een automobilist na een aanrijding met een zwijn.
Alsnog doodgeschotenEr is een ontheffing aangevraagd om vijftien vangkooien neer te zetten. In die kooien van vijf vierkante meter wordt eten gelegd, waar de zwijnen op af komen. Eerst mogen de beesten even wennen aan het nieuwe ding in het bos, maar zodra de kooi op scherp wordt gezet, kunnen ze worden gevangen. Een jager schiet ze vervolgens dood.

Wachten op privacy instellingen...

Juridisch onmogelijkVolgens de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten is het in strijd met Europese regels om wilde zwijnen dood te schieten. Ze zouden juist beschermd moeten worden, zegt Statenlid Paranka Surminski. "Daar is draagvlak voor in de provincie. Zeker gebieden als het Leenderbos zouden prima als leefgebied kunnen gelden."
Marianne Thieme riep dat bos vorig jaar al officieus uit tot leefgebied voor de wilde zwijnen.
Andere dierenSurminski is bang dat ook andere dieren in de kooi terecht komen. "Vooral voor reeën is dat gevaarlijk. Dat zijn echte angstdieren. Wie weet wat zij kunnen aanrichten als ze in zo'n kooi zitten."
De aanvraag voor de vergunning voor de kooien ligt nog ter inzage op het provinciehuis.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.