Buren van de Efteling vrezen verkeerschaos als het park nog verder groeit

21 juni 2016 om 21:35
nl
Omwonenden van de Efteling kregen dinsdagavond in Kaatsheuvel de uitbreidingsplannen van de Efteling te horen. Het park wil in 2020 zo'n vijf miljoen bezoekers ontvangen en op de lange termijn zelfs 7 miljoen. Hierdoor zal er ook meer verkeer richting Kaatsheuvel komen en de meeste van de aanwezigen op de avond vrezen dat dit voor verkeerschaos gaat zorgen.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Op de bijeenkomst presenteerde de Efteling de plannen voor de uitbreiding van het attractiepark. Er komt onder andere een groot, nieuw vakantiepark. Bewoners mochten tijdens de bijeenkomst suggesties geven en hun mening delen over de plannen.
Meer bezoekers, meer auto'sHet is de bedoeling dat er straks vijf miljoen bezoekers per jaar naar het attractiepark komen. Dat betekent, volgens de bewoners, dat op drukke dagen tienduizend auto's via de Europalaan naar het park toe moeten. De Efteling verzekert hen dat op de drukste dagen dit aantal nog niet gehaald zal worden. "We verwachten dat het bezoekersaantal vooral gaat stijgen door de mensen die in ons vakantiepark verblijven, mensen die dus één keer hier naar toe rijden en het park meerdere keren bezoeken."
Boodschapje halen zit er niet inBewoners van de wijk naast de Efteling kunnen op drukke dagen nu al nauwelijks hun dorp in of uit, zeker niet als in de ochtend duizenden bezoekers tegelijkertijd komen. "Even een boodschapje halen in Tilburg zit er dan niet in", zegt een van de bewoners op de informatie-avond.
Hij wil graag dat de bewoners structureel betrokken worden bij de uitbreiding van het park. Daarvoor hebben een aantal bewoners Leefbaar Kaatheuvel opgericht. Een groep mensen die spreekt namens de bewoners en als het aan hen ligt door De Efteling meer betrokken gaat worden bij hun plannen. Dan kunnen ze meepraten over oplossingen voor bijvoorbeeld de verkeersdrukte. "Ik heb nog meegemaakt dat het park voor het eerst het hele jaar open bleef. Toen zag je al een grote toename van het verkeer op de Europalaan."
Drukte uit DongenVooral vanuit Dongen is het volgens omwonenden druk. "Als mensen de snelste route intikken op het navigatiesysteem komen ze vanaf die kant", zegt een bewoner. "Dan kan De Efteling een mooie parkeerplaats hebben aan de kant van Tilburg, maar juist aan de andere kant is het een probleem."
Ook het milieu baart de buren zorgen. "Al die auto's die hier urenlang stationair draaien, dat stoot veel uit", weet een man die regelmatig zijn hondje uitlaat langs de drukke Europalaan. "Dan ruik je wel wat. Er hangt een flinke diesellucht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.