Theatergroep 't Ros bijna klaar voor première stuk over kruidendokter Willem van de Moosdijk

22 juni 2016 om 01:32 • Aangepast 21 november 2020 om 09:26
nl
Nog wat laatste aanwijzingen van de regisseur, een laatste check van de techniek en hier en daar nog wat kleine aanpassingen. Theatergroep 't Ros uit Knegsel is bijna klaar om hun toneelstuk over kruidendokter Willem van de Moosdijk aan het publiek te laten zien. Vrijdag 24 juni is het zover. Dan is de eerste voorstelling.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Het verhaal van Willem van de Moosdijk uit Casteren speelt zich af in de jaren zestig van de vorige eeuw. Van de Moosdijk bouwde binnen de kortste keren een kruidenimperium op. Niet alleen in ons land, maar ook in België en in Luxemburg. Hij genas mensen met kruiden. In 1968 komt daar abrupt een einde aan als Willem Duys, toentertijd een grootheid op de Nederlandse tv, weet te onthullen dat de middeltjes van Van de Moosdijk niet zo helend werken als hij mensen doet geloven en hem een kwakzalver noemt. Het kruidenimperium stortte compleet in.
LEES OOK: Mysterie rond kruidendokter Willem van de Moosdijk uit de doeken in toneelstuk?
Levende legendeDe 42-jarige Harm Kok kruipt voor het stuk in de huid van Van de Moosdijk. Dinsdagavond heeft hij nog geen zenuwen "Maar dat zal vrijdag wel anders zijn", aldus de acteur. Kok vindt het een uitdaging om de rol van de kruidendokter goed neer te zetten. "Niet alleen omdat het een hele mooie rol is, maar ook omdat het nog steeds leeft", vertelt hij. "Hij is nog steeds een levende legende. Heel veel oude mensen kennen hem, zijn er geweest of kennen iemand die voor hem heeft gewerkt.

Wachten op privacy instellingen...

Kok vertolkt de rol van Van de Moosdijk goed. Dat bewijst de breed glimlachende Frans van de Moosdijk in het publiek. De zoon van de man waar de voorstelling om draait, komt alvast een kijkje nemen en is onder de indruk. "Ik word er een beetje emotioneel van want Kok speelt zijn rol goed want ik herken mijn vader er echt in."
Van de Moosdijk misschien aanwezig bij premièreVan de Moosdijk weet nog niet of zijn nu negentigjarige vader vrijdag ook aanwezig zal zijn bij de première. "Dat ligt er maar net aan hoe hij zich op dat moment voelt", legt zijn zoon uit. "Hij zegt altijd 'ik ben een man van de dag en de ene dag gaat het beter met me dan de andere.'" Volgens de zoon vindt de oude Van de Moosdijk het wel een hele eer dat er nu een voorstelling over hem is gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.