Nat, natter, natst: Brabant heeft zeer nat half jaar achter de rug

22 juni 2016 om 12:45
nl
Brabant heeft een zeer nat half jaar achter de rug. Gemiddeld gezien viel er tussen de 160 en 190 millimeter meer regen dan normaal in de eerste helft van het jaar. Met name het zuidoosten van de provincie kreeg het flink te verduren, blijkt uit cijfers van weerinstituut MeteoGroup.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

In Eindhoven valt normaal gesproken 326 millimeter regen in het eerste half jaar, nu is dat al 513 millimeter. “Dat is een afwijking van 188 millimeter. Maar aangezien er nog meer pittige buien worden verwacht, zal die afwijking nog hoger uitvallen”, aldus Moniek Wulms van MeteoGroup.
ZIE OOK: Schade door regen loopt op: nu al 3 miljoen voor boeren, beken stromen over
AfwijkingenGilze-Rijen kreeg de afgelopen zes maanden 501 millimeter regen te verwerken, waar 346 millimeter normaal is. In Volkel viel tot nu toe 498 millimeter, 177 meer dan normaal.
Nat, natter, natst dus, al is het de afgelopen zes maanden niet steeds te nat geweest. “Maart, april en de eerste helft van mei laten geen grote afwijkingen zien. De vele regen is vooral gevallen in januari, februari en de afgelopen weken”, aldus Wulms.
ZIE OOK: Net nieuwe riolering en toch weer wateroverlast, Zeilbergsestraat in Deurne baalt flink
Grote verschillenDe afgelopen weken lag er ‘een hardnekkig’ hogedrukgebied boven IJsland en ten zuiden van ons land lagen geregeld lagedrukgebieden die met vochtige lucht waren gevuld. “Dat veroorzaakte grote neerslagverschillen, ook in Brabant.”
Zo viel aan de grens met Zeeland zo’n 60 millimeter regen, terwijl in het oosten en zuidoosten van Brabant lokaal meer dan 180 millimeter regen viel.
ZIE OOK: Wat was het nat! Kijk hier hoeveel regen er al in Oost-Brabant is gevallen
Eindhoven de natsteEindhoven zal ‘vrijwel zeker’ de natste juni beleven, sinds de metingen van start gingen. Vanaf 1 juni viel daar 145 millimeter regen, waar de gemiddelde maandwaarde op 48 millimeter ligt. “De natste juni in Eindhoven was in 1985 met 149 millimeter regen, maar met een week te gaan wordt dat record waarschijnlijk verbroken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.