Video

Bijenhouders vragen zich af: 'Welke imker steelt onze bijenkasten?'

23 juni 2016 om 09:14
nl
Bijenhouders laten elkaars bijen met rust. Dat is een gouden regel in de imkerij. Juist daarom zijn de imkers in Ulvenhout zo geschokt nu dieven er opnieuw met complete bijenkasten vandoor zijn gegaan. In een jaar tijd zijn er bij drie inbraken al zeker twaalf kasten gestolen.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

De eerste keer dat de bijenstand in Ulvenhout te maken had met diefstal was kort na een open dag.'" Ze hebben toen de zwaarste kasten vol met bijen en honing meegenomen," zegt Jan de Hoon. Hij is secretaris van de bijenhoudersvereniging Sint Ambrosius in Ulvenhout en Galder. "Daarna hebben we zwaardere sloten aangebracht, hoewel de dieven de poort niet gebruiken, maar het hekwerk gewoon kapot knippen."
Bij de laatste diefstal zijn complete bijenkasten over het twee meter hoge hekwerk getild. "Dat is niet gemakkelijk, want zo'n kast met bijen weegt toch zeker 25 tot 30 kilo," zegt Jan de Hoon.
Bewakingscamera'sNa die laatste keer plaatste de vereniging ook bewakingscamera's. En als het aan de secretaris van de vereniging ligt, komt er in de toekomst wellicht een volgsysteem. "Want ik zou wel eens willen weten waar ze met onze bijen naartoe gaan."
Dat houdt de bijenhouders in Ulvenhout nog het meeste bezig: wie doet nou zoiets? "Het moeten kenners zijn geweest, collega-imkers. We snappen niet dat die zeggen: we hebben bijen nodig dus die gaan we gewoon halen." Frustrerend en bizar zijn de termen die Jan de Hoon gebruikt.
Tijdstip van diefstal is op z'n minst 'vreemd'Dat de dieven kenners moeten zijn geweest, is wel duidelijk. "Ze zijn in ieder geval niet bang en ze weten ook hoe ze die kasten moeten vervoeren zonder aangevallen te worden door duizenden bijen." Jan de Hoon begrijpt ook niet waarom ze juist nu hebben toegeslagen. "De honing is net geslingerd en als ze de bijen willen verhuren aan tuinders dan zijn ze te laat, want de bestuivingsperiode is grotendeels voorbij."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.