Video

Digitaal naar de dokter? Brabant wil er nog niet aan

22 juni 2016 om 20:44 • Aangepast 21 november 2020 om 09:25
nl
Ziekenhuizen, huisartsen en andere zorginstellingen in Brabant kunnen veel meer doen aan E-Health. Dat zijn digitale diensten speciaal voor patiënten. Een website hebben de meesten wel, maar veel verder gaat het vaak niet. En dat terwijl er zo veel mogelijk is, is de conclusie van een rapport dat woensdag werd gepresenteerd.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

De Stichting Zorgbelang Brabant heeft van 186 zorginstellingen bekeken wat zij op hun website zeggen over de digitale mogelijkheden die patiënten hebben. Kun je bijvoorbeeld online een afspraak maken, je patiëntendossier inzien of je bloedwaardes doorgeven?
Het resultaat van de meting is niet positief, de digitale dienstverlening staat volgens Zorgbelang echt nog in de kinderschoenen. Zo is de helft van de huisartsenpraktijken niet bereikbaar via mail en zijn eigen dossiers of labuitslagen bij geen enkele instelling online in te zien.
Eigen appEen aantal instellingen doet het minder slecht, volgens de meting. SGE in Eindhoven is er daar één van. Het gezondheidscentrum heeft een eigen app waarin patiënten terugbelverzoeken en afspraken bij de praktijk kunnen maken.

Wachten op privacy instellingen...

Die digitale mogelijkheden moeten nog verder uitgerold worden binnen SGE, zegt huisarts Meggy Hurenkamp. Veranderingen in de zorg hebben volgens haar nu eenmaal tijd nodig: "Je hebt systemen die niet goed communiceren met elkaar en je moet oppassen voor datalekken. Dus een hoop dingen lenen zich nog niet voor E-Health. Ik denk dat veel zorgverleners daar nog drempels in zien."
PrikkelVoor de Stichting Zorgbelang Brabant is het belangrijk dat er nu een prikkel wordt gegeven aan de zorgsector: "Ik hoop dat instellingen die het minder goed doen, gaan leren van de koplopers en daar ook bij willen horen. Dan hebben wij precies ons doel bereikt."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.