Enexis bang om toppersoneel kwijt te raken en houdt vast aan hoge salarissen

23 juni 2016 om 11:31
nl
Netbeheerder Enexis in Den Bosch is bang dat managers weglopen wanneer salarissen aan banden worden gelegd. Het bedrijf heeft hierover een brief geschreven aan het kabinet. Dat wil dat personeel bij bedrijven in de publieke sector niet meer mag verdienen dan een minister.
Profielfoto van Annebelle Nooteboom
Geschreven door
Annebelle Nooteboom

“We hebben nog geen concrete voorbeelden van personeel dat door deze wet is weggelopen, maar we maken ons zorgen over de toekomst”, licht Loek de Lange, woordvoerder van Enexis, toe.
’Stukje willekeur’ Enexis geeft aan dat ze met de brief naar het kabinet onder meer willen aangeven dat de overheid consequent moet zijn. “Er zijn bepaalde bedrijven die niet aan de norm hoeven te voldoen. Dit lijkt nu nog een stukje willekeur”, zegt Loek de Lange.
De wet is nog niet volledig doorgevoerd. Tot 2019 is er een overgangsperiode voor bedrijven en Enexis verwacht dan wel een leegloop.
Deskundig personeelNiet alleen het vertrek van personeel is een zorg bij de netbeheerders. ‘’Als netbeheerder heb je geschikt en goed personeel nodig. Het aantrekken van deskundig personeel wordt hierdoor lastiger.”
De Wet Normering Topinkomens is in 2013 in het leven geroepen. Met deze wet wil de overheid hoge beloningen en ontslagvergoedingen bij instellingen in de publieke sector tegengaan.
Met de wet wordt ook geregeld dat inkomens en ontslagvergoedingen van leidinggevenden bij instellingen met een publieke taak openbaar worden gemaakt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.