Video

Omhakken of laten staan? Troeteleik A58 bij Ulvenhout kan niet worden verplaatst

23 juni 2016 om 16:25 • Aangepast 21 november 2020 om 09:25
nl
De monumentale zomereik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout kan niet verplaatst worden. Dat blijkt uit onderzoek dat Rijkswaterstaat heeft laten uitvoeren vanwege de toekomstige verbreding van de snelweg. Hiermee staat Rijkswaterstaat voor een nieuwe moeilijke keuze over het lot van de troeteleik: omhakken of toch de weg er omheen.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Vorig jaar werd de ruim 140 jaar oude eik boven en onder de grond onderzocht op conditie, stabiliteit en breukgevoeligheid. Uit dat onderzoek blijkt nu dat de eik het uitgraven en verplaatsen niet zal overleven. Hiermee is één van de drie opties definitief afgevallen.
'Geen fatsoenlijke kluit'"De wortels van de twintig meter hoge boom zijn heel breed gegroeid waardoor de zomereik nooit met een fatsoenlijke kluit uit de middenberm gehaald kan worden", zegt Suzanne Maas van Rijkswaterstaat tegen Omroep Brabant. "Bovendien is de boom niet makkelijk te vervoeren en is er te weinig zekerheid dat de oude boom op zijn nieuwe plek aanslaat."
De A58 moet verbreed worden vanwege files. Dat kan alleen door de middenberm te gebruiken, want anders kan de snelweg niet onder een vlakbij gelegen viaduct door. Aanpassen van het viaduct kost miljoenen extra en gaat ten koste van het budget dat ook nodig is voor de verbreding van de snelweg bij Oirschot en Best. Wanneer Rijkswaterstaat beslist over het lot van de troeteleik, is nog niet bekend.
Zie ook: Verbreding A58 van Galder tot Sint Annabosch sneller gerealiseerd: ‘Zeer goed nieuws voor Brabant’
Volgens Joep van Bergeijk van de Bomenstichting regio Brabant-Limburg moet je oude bomen inderdaad niet verplanten "Dat gaat hij niet overleven." Van Bergeijk noemt de Anneville-eik een iconische boom, omdat hij symbool staat voor de eerste samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de Bomenstichting om de boom te behouden.

Wachten op privacy instellingen...

Landgoed AnnevilleDe zomereik is een begrip in de omgeving. De boom maakte ooit onderdeel uit van een laan in het landgoed Anneville. Die laan werd doorkruist bij de aanleg van de A58 in de jaren tachtig. Enkele eiken werden gekapt, maar de weg werd zo aangelegd dat in de middenberm een van de eiken kon blijven staan. Het landgoed Anneville is van historische betekenis. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nam, Koningin Wilhelmina er haar intrek. Op landgoed Annevile hoorde zij van de definitieve capitulatie van de Duitsers.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!