Video

Niet 1 maar 2 visarendkuikens in de Biesbosch: ‘Eerst zagen we alleen poep’

23 juni 2016 om 14:57
nl
Dat er twee visarenden in de Biesbosch aan het broeden zijn is al een behoorlijke primeur, maar het nieuws blijkt nog beter, claimt boswachter Thomas van der Es. Woensdag zag hij niet één, maar twee jonge kopjes uit het nest steken.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Van der Es kan zijn geluk niet op. “De afgelopen tijd zagen we alleen wat poep van de jongen. Dat waren de enige tekenen van leven. Vanaf 31 mei zagen we wel dat de oude vogels de jongen voerden, maar we hadden ze nog niet zelf gezien.”
Daar kwam woensdag verandering in, toen papa met een grote vis in z’n bek kwam aanvliegen. “Toen zag ik heel duidelijk hoe twee kleine nekjes gestrekt uit het nest naar boven kwamen.”
Het wordt nog beterDe boswachter greep meteen naar zijn telefoon om een filmpje te maken. Zonder fantasie is daarop te zien dat een klein kopje heen en weer zwiert. Net als de telefoon in de handen van Van der Es, helaas.
ZIE OOK: Kuikentjes van de visarend kunnen ieder moment uit het ei komen en boswachter kijkt toe
De vogels hebben goed hun best gedaan, constateert de opgetogen boswachter. “Twee is heel netjes voor een paar visarenden dat voor het eerst broedt. Dan is twee jongen heel productief en een netjes resultaat.”
Volgens Van der Es kan ’t nieuws nóg mooier worden. “Ik sluit niet uit dat ’t er drie zijn, maar ik houd nog een slag om de arm.”
PrimeurVoor zover bekend heeft de visarend nog nooit in Nederland gebroed. De grote roofvogels gebruiken Nederland normaal gesproken alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van hun overwintergebieden in Afrika en hun broedgebieden in het oosten en noorden van Europa.
Al enkele jaren brengen de bijzonder vogels de zomer door in de Biesbosch en dit jaar bouwden twee paar visarenden een nest in het natuurgebied. Eén daarvan is ook echt gaan broeden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.