'Muggen hebben hier geen natuurlijke vijanden', zegt slachtoffer in dijkhuisje

23 juni 2016 om 15:19
nl
De muggenplaag in Sleeuwijk wordt niet alleen veroorzaakt door het stilstaande water in het gebied De Griend, maar vooral omdat hier geen natuurlijke vijanden zijn van de muggenlarf. Dat zegt Frans Borsje die met zijn vrouw in een dijkhuis woont pal aan De Griend.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Hij wijst op een oud plan van het Waterschap Rivierenland waarin wordt gesproken over de aanleg van een nevengeul met een directe verbinding met de Merwede. "Zo ontstaat er dynamiek in het water met torren en kikkers die leven van muggenlarven."
Op een mooie zomeravond rustig in de tuin een wijntje drinken is er voor Frans Borsje en zijn vrouw niet bij. "Dan hebben de muggen iets lekkers en niet wij."
Borsje heeft vijvers en slootjes in zijn tuin, maar daar komt de muggenoverlast niet vandaan, is zijn stellige overtuiging. "Als je goed kijkt, zie je hier heel veel leven in dit water. Er zitten torren in en kikkervisjes. En libellelarfjes, dat zijn echte rovers."
Muggenlarf heeft geen vijanden in De GriendMaar dat is anders in het stilstaande water dat nu in De Griend staat, weet hij. "Drie weken geleden was er hier niets aan de hand. Maar na de overmatige regenval in Duitsland is het rivierwaterpeil gaan stijgen en daardoor is de uiterwaarde in De Griend blank komen te staan. Maar in dat weiland zitten niet de beestjes die hier in de sloot zitten, dus heeft de muggenlarf er geen vijanden."
Volgens Frans Borsje heeft het Waterschap Rivierenland jaren geleden al plannen gemaakt om een nevengeul te graven vanaf de haven in Sleeuwijk onder het talud van de Merwedebrug door naar de rivier. Dat zou er in de uiterwaarde voor kunnen zorgen dat er in het stilstaande water weer vissen terugkomen. "En die eten weer de muggenlarven."
'Heel Nederland moet rekening houden met muggenplaag'Het Waterschap Rivierenland zegt dat het nut van zo'n nevengeul onderdeel is van alle onderzoeken die worden uitgevoerd voor een groot strategisch Deltaplan waaraan wordt gewerkt.
"Maar of dat de oplossing is voor de muggenoverlast in Sleeuwijk is nog maar de vraag," zegt woordvoerder Kim van Baal. Zij benadrukt dat de combinatie van extreme regenval en zomerwarmte in heel Nederland een risico geeft op muggenplagen. "Overal waar poelen na enorme regen vol komen te staan kan bij warm weer een muggenplaag ontstaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.