Video

Meer dan 100 miljoen euro schade in Zuidoost-Brabant door noodweer: boeren luiden noodklok

25 juni 2016 om 15:21 • Aangepast 21 november 2020 om 09:22
nl
Het heftige noodweer van donderdagavond heeft gigantische schade veroorzaakt in Zuidoost-Brabant. Alleen al in de agrarische sector wordt de totale schade geschat op minstens honderd miljoen euro. Tientallen huizen en honderden auto's in de regio zijn beschadigd door de hagelbuien, maar dat is in dit bedrag nog niet meegenomen. Het totale schadebedrag gaat de komende dagen dus nog verder oplopen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Hagelstenen zo groot als tennisballen lieten donderdagnacht een spoor van vernieling achter. Onder meer gewassen, kassen, loodsen, zonnepanelen en schuren moesten het ontgelden. “Het is gewoon verschrikkelijk”, zegt een woordvoerder van boerenorganisatie ZLTO. “Iedereen staat hier met de tranen in de ogen."
Duizenden hectares verlorenDuizenden hectares aan land- en tuinbouwgewassen kunnen als verloren worden beschouwd, meldt de boeren- en tuindersbond. De nieuwe strop komt bovenop de miljoenenschade die boeren en tuinders de afgelopen weken al hadden geleden door overvloedige regenval.
De ZLTO gaat samen met de LLTB, de Limburgse evenknie van de belangenorganisatie, in een crisisteam zitten. De twee organisaties willen gezamenlijk optrekken. Op dit moment ligt de focus bij het in kaart brengen hoe groot de schade precies is en het ondersteunen van de leden.
ZIE OOK: Enorme hagelstenen vernielen honderden auto’s: Carglass stuurt extra mensen naar Zuidoost-Brabant
Als gevolg van de miljoenenschade roept landbouworganisatie LTO Nederland het kabinet op boeren en tuinders in Zuidoost-Brabant te hulp te schieten. "Niet alleen gewassen zijn verloren gegaan. Er is ook sprake van enorme schade aan kassen, stallen en loodsen'', aldus LTO-voorzitter Albert Jan Maat.
WaterschadeBoeren en tuinders in Asten en Someren inventariseren dit weekend de schade en rapen de scherven. De meeste boeren zijn direct aan de slag gegaan om te bekijken wat er nog te redden valt. Ze proberen de schade voor klanten en medewerkers zoveel mogelijk te beperken.
Voor sommige glastuinders is het alleen al te laat. Zij hebben hun teelt volledig moeten stopzetten. Ook kampen veehouders met schade aan schuren en veevoer zoals mais en hebben sommige akkerbouwers hun bladgewassen moeten weggooien. Dat heeft ook gevolgen voor hun werknemers, benadrukt ZLTO.
ZIE OOK: Telefoon schadeverzekeraars staat roodgloeiend na noodweer, miljoenen aan schade gemeld
Verbond van VerzekeraarsOok het Verbond van Verzekeraars, de vereniging van verzekeringsmaatschappijen in Nederland, gaat ervan uit dat de schade in de miljoenen euro's oploopt. "Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen", spreekt een woordvoerder vol verbazing.
"Dat ze zo groot waren is echt uitzonderlijk, dat maken we zelden mee. Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. Auto's zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld."
Honderd hectare kassengebied vernieldZLTO-medewerker Karel van Deursen, die alle boeren in Asten vertegenwoordigt, spreekt van grote verslagenheid onder de boeren. "Iedereen is aangeslagen. Ik hoor verhalen van boeren dat zij miljoenen euro's aan schade hebben. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. De hagelstenen van vannacht hebben enorme gaten in de dierenstallen geslagen, met lekkage als gevolg.”
Daar komt bovenop dat boeren met verwoeste schuren, zelf niet de asbest mogen opruimen. De ZLTO roept lokale overheden op snel werk te maken van vergunningen voor het verwijderen van asbest. Dat moet in vier uur kunnen in plaats van vier weken. Daarna zijn de problemen niet voorbij, verwacht Van Deursen. "De telers vrezen voor de komende maanden nog meer schade omdat de fruitbomen ernstig zijn toegetakeld.”
ZIE OOK: 'Het lijkt een oorlogsgebied': auto's, daken en schuttingen naar de knoppen
Schade niet gedektMaandag gaat de boerenorganisatie om tafel met verzekeraars om de totale schade te inventariseren. Nu is al duidelijk dat een belangrijk deel van de schade niet gedekt is. Daar mogen de getroffen landbouwers niet alleen voor opdraaien, vindt LTO.
“Het is nodig om elkaar te steunen na zo’n heftige nacht. De verslagenheid is groot onder de boeren. De tranen springen in de ogen als je door ons gebied rijdt. Het is een vreselijk gezicht, één grote ramp.”
ZIE OOK: Veel schade in Zuidoost-Brabant vanwege hagel en onweer
SupercelDe hagel viel tijdens een supercel, het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Een supercel komt in Nederland elk jaar wel een keer voor, maar die van donderdagavond was uitzonderlijk zwaar, melden verschillende weerdeskundigen.
Naar de verwachting zijn de boeren nog dagen bezig om bomen en takken op te ruimen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.