Nachtwerk voor waterschappen vanwege noodweer, vaarverbod voor rivier De Dommel

24 juni 2016 om 14:31
nl
Door het noodweer in Zuidoost-Brabant moesten de medewerkers van de waterschappen donderdagnacht flink aan de bak. In korte tijd viel er plaatselijk tot 40 milimeter neerslag en dat zorgde voor veel overlast. Het waterpeil van riveren en beken in het buitengebied zijn weer flink gestegen. Waterschap De Dommel stelt per direct een vaarverbod in voor de gehele rivier de Dommel van de Belgische grens tot aan de Vughterstuw in Den Bosch.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Volgens het waterschap is de stroming te sterk en onregelmatig waardoor het niet veilig is in de Dommel te varen. Het verbod is tijdelijk.
Verzadigde bodemDe meeste neerslag viel in Reusel en Hapert. Daar viel meer dan 40 milimeter. Waterschappen De Dommel en Aa en Maas spreken van een 'kritische situatie' en houden de weersvoorpellingen nauwlettend in de gaten. Inmiddels zijn de peilen wel weer aan het dalen.
Omdat er de afgelopen weken al een recordhoeveelheid neerslag is gevallen, is de bodem verzadigd. Volgens de waterschappen zorgt iedere druppel water voor extra afvoer.Grote hoeveelheden water worden afgevoerd naar de Maas. Waterschap Aa en Maas gebruikt hiervoor de Zuid-Willemsvaart en het Wilheminakanaal. Bij waterbergingsgebied Starkriet bij Someren, wordt het water  tijdelijk vastgehouden. Zo wordt wateroverlast in lager gelegen gebieden zoveel mogelijk beperkt.
Meer regenKomend weekend wordt meer regen verwacht. Maar de kans op heftige buien zoals woensdag- en donderdagnacht is klein. Maar omdat de voorspellingen nog steeds onzeker zijn blijven de medewerkers van de waterschappen komend weekend overdag en 's nachts paraat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.