Video

Sint Janstrossenwijding Leenderstrijp op Immaterieel Erfgoed-lijst

24 juni 2016 om 15:36
nl
De Sint Janstrossenwijding in Leenderstrijp, een buurtschap bij Leende, wordt op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultereel Erfgoed in Nederland geplaatst. Sint Janstrossen zijn boeketten, grotendeels bestaande uit veldbloemen, die op 24 juni worden gemaakt en gewijd in de Sint Janskapel in Leenderstrijp. De traditie is voorgedragen door het gilde St.-Jan Baptista Leenderstrijp.
Profielfoto van Oosterum van Astrid
Geschreven door
Oosterum van Astrid

De boeketten worden door de circa zeshonderd bezoekers gemaakt en meegebracht. De boeketten worden gewijd en na afloop worden de boeketten thuis aan de deurstijlen gehangen. Zo wordt gevraagd om bescherming tegen noodweer, blikseminslag en boze geesten en om geluk en gezondheid voor de bewoners te vragen.
De traditie, die uit 1962 stamt, wordt na afloop van de Sint Jansviering op 24 juni toegevoegd aan de inventaris immaterieel erfgoed. De traditie is overigens al veel ouder in het dorp maar sinds 1962 is er een jaarlijkse viering.
Plaatsing op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultereel Erfgoed in Nederland is een middel om gemeenschappen te helpen bij het ondersteunen van de eigen tradities. De Sint Janstrossenwijding voldoet aan de criteria voor plaatsing op de lijst. Het is bijvoorbeeld levend erfgoed met een geschiedenis en heeft betekenis in de huidige tijd. Er staan al veel Brabantse tradities op de lijst, zoals de grote bloemencorso's en bedevaarten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.