CDA en VVD willen profiteren van 'Brexit': ‘Haal bedrijven vanuit Engeland naar Brabant’

24 juni 2016 om 15:44
nl
De Provinciale Statenfracties van CDA en VVD willen dat de provincie extra gaat lobbyen om in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven naar Brabant te halen. De motie die de twee partijen daartoe hebben ingediend is vrijdag aangenomen.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Aanleiding voor de motie is het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. De uitslag van dit referendum heeft laten zien dat er in het Verenigd Koninkrijk een duidelijke beweging is die vóór uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is.
'Economische onzekerheid'Dit leidt volgens de VVD en CDA tot grote economische onzekerheid, onder andere bij Nederlandse en buitenlandse bedrijven met (hoofd)kantoren in dat land. Als deze bedrijven een verhuizing naar het Europese vasteland overwegen, moet Brabant met een stevige lobby laten zien dat zij als vestigingsregio een uitstekend alternatief is, aldus CDA en VVD.
“Brabant is een uitstekend alternatief voor in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven die als gevolg van het referendum op zoek gaan naar een andere, stabielere Europese regio om zich te vestigen”, stellen Statenleden Steenbakkers (CDA) en Koevoets (VVD).
“Veel van die bedrijven zorgen voor banen die we in Brabant goed kunnen gebruiken, bijv. in sectoren als HRM, psychologie, farmacie en financial services. CDA en VVD willen daarom dat het college een extra inspanning doet om ervoor te zorgen dat deze banen bij de Brabanders terecht komen.”
'Slappe thee'Femke Dingemans van de provinciale D66-fractie noemt de motie van CDA en VVD 'een gevalletje slappe thee'. Ze hoopt dat de motie 'hopelijk symbolisch bedoeld is'.
"Wij gaan er vanuit dat de gedeputeerde de afgelopen maanden al de nodige contacten heeft gelegd en deals in zijn binnenzak heeft zitten."
ZIE OOK: Wat betekent een Brexit voor onze bedrijven?
Met verbijstering gereageerdDe keuze van het Britse volk om te breken met Brussel leidt een periode van onzekerheid in, die volgens experts zijn weerslag zal hebben op de economie. Op de financiële markten is dan ook met verbijstering geregeerd, met zware koersverliezen tot gevolg.
“Wij roepen op het hoofd koel te houden'', aldus werkgeversorganisaties VNO-NCW en LTO Nederland. “Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen.''[Tweet:body:https://twitter.com/alaCartens/status/743757854658572288]
Gevolgen brexitVerladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex willen ondernemers bijstaan in de onzekere periode die komt. “Bedrijven doen er goed aan om zo snel mogelijk contact met hun Britse klanten en leveranciers op te nemen om zich ervan te verzekeren dat zij hun werkrelatie ook in de toekomst kunnen voorzetten'', luidt hun eerste advies.
Veel grote bedrijven, zoals de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell en verffabrikant AkzoNobel, lieten weten het besluit van de meerderheid van het Britse volk te respecteren.[YouTube:body:https://youtu.be/wcNLkqvWJvw][YouTube:https://youtu.be/8goFu_KptTE]
De fracties van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, 50Plus en Lokaal Brabant stemden voor de motie. SP, PVV, D66, Partij voor de Dieren en CU-SGP waren tegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.