Video

Geen Koen de Kort in de Tour de France? 'Ik vind dit echt raar'

24 juni 2016 om 20:33
nl
Wielrenner Koen de Kort vloog vrijdagochtend met de pest in zijn lijf terug naar Nederland voor het NK op de weg. Wat de generale repetitie voor de Tour de France moest worden, is nu ineens de laatste wedstrijd voor een gedwongen vakantie. De Kort is nog altijd vol onbegrip dat hij door zijn ploeg Giant-Alpecin niet is geselecteerd voor de Tour de France. "Ik vind dit echt raar."
Profielfoto van Giessen Arjan van der
Geschreven door
Giessen Arjan van der

De meest vrolijke renner van het peloton krijgt zelfs zijn woede op een olijke manier verwoord. Hij had de vroege vlucht vanuit Barcelona en verscheen niet lang na aankomst in Nederland met een lach voor de camera. Maar vergis je niet, de woede zit diep. Normaliter is hij een vaste waarde in de Tour-ploeg, maar voor deze editie is De Kort aan de kant geschoven door Giant-Alpecin.
Meer kans?"Ze denken meer kans te maken met andere renners. Daar ben ik het niet mee eens", legt De Kort uit. "Kijk, er zijn meer klimmers nodig, omdat we met Barguil kans maken in het klassement. Maar ze zeggen dat ze ook voor Degenkolb in de lastigere sprintetappes willen gaan. Juist dat heb ik goed gedaan de afgelopen jaren. Dat ze zeggen dat ze op dat vlak geen vertrouwen in me hebben, vind ik echt raar."
Aan zijn hand boekte de Duitse kopman John Degenkolb zijn grootste overwinningen en De Kort kreeg na een sterk voorjaar de toezegging dat hij zich op kon gaan maken voor de Tour. Maar een week voor de start bij de Mont-Saint-Michel heeft de wielrenner het ineens over 'ze' in plaats van 'we'. 'Ze' voeren sportieve redenen aan om De Kort thuis te laten, maar dat gelooft hij niet.
'Ik wil niet bijtekenen, dat was een lastig gesprek'"De ploeg zegt dat dit de ware reden is. Ik heb andere vermoedens. Het is een rare argumentatie." Achter de schermen is De Kort zich namelijk aan het oriënteren op een vertrek bij Giant-Alpecin. En dat is volgens hem eerder de ware reden. "Ze waren niet gelukkig dat ik niet bij wilde tekenen. Het was een lastig gesprek."
"Het gaat lekker", zo vat De Kort zijn afgelopen seizoenen samen, "maar ik wil een keer rondkijken. Wat dat betreft had ik echt op meer begrip gerekend." Voor 1 augustus mag geen enkele renner een contract tekenen, maar interesse is er zeker voor de 33-jarige Brabander. "Uiteraard, het begint nu op gang te komen. Er is interesse geweest, laten we hopen dat er nog meer interesse komt."
Trek, Etixx of Orica GreenEDGE?Het ligt voor de hand dat De Kort ook bij zijn nieuwe ploeg voor een kopman gaat rijden die hij al door en door kent. Volgens geruchten vertrekt Degenkolb na dit seizoen naar Trek en zou hij De Kort graag mee willen nemen. Ook de suggestie dat hij zijn voormalige kopman en boezemvriend Marcel Kittel gaat vergezellen bij Etixx Quick-Step klinkt niet onrealistisch. Een derde optie zou het Australische Orica GreenEDGE kunnen zijn, De Kort spendeert de winter met zijn Australische echtgenote steevast in haar thuisland. Hij noemt die ploeg 'een interessante optie'.
"Er valt nog genoeg te winnen voor een kopman, er valt nog genoeg te ondersteunen. De weg die ik heb ingeslagen bevalt me goed. Op dat gebied wil ik me doorontwikkelen", zo ziet de Liempdenaar de komende jaren in een nieuw tenue voor zich.
Getergd aan start van NKMaar eerst een gedwongen vakantie. Na het NK dan. De Kort verschijnt zaterdagmorgen in topvorm aan de start van het NK in Goere-Overflakkee. "Ik had me ergens op voorbereid hè. Dan wil ik het hier maar laten zien. Ik ben echt getergd."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.