Video

Het verhaal van kruidendokter Willem van de Moosdijk vertolkt: 'Het was fantastisch mooi'

25 juni 2016 om 02:12
nl
Theatergroep 't Ros uit Knegsel kreeg vrijdagavond een staande ovatie. Voor het eerst voerde het gezelschap de openluchtvoorstelling Het Kruidenrijk op. In twee uur tijd wordt de opkomst en ondergang van 'kruidendokter' Willem van de Moosdijk uit Casteren geschetst. Een waargebeurd verhaal, dat veel van de toeschouwers zich herinneren. Centraal tijdens de voorstelling staat de vraag: was van de Moosdijk een goed of een slecht mens, een charlatan of een genezer. Of is er naast zwart en wit ook zoiets als grijs? Zoon Frans van de Moosdijk zit in het publiek. "Voor mij was hij helemaal geen boef."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

De 400 toeschouwers in Knegsel worden meegenomen naar de jaren 60 van de twintigste eeuw. Wasmachine-verkoper Willem van de Moosdijk heeft niet veel geld. Wat hij naar eigen zeggen wel heeft, is een zesde zintuig. Na een avond in het dorpscafé, ziet hij een 'verschijning'.  Die vertelt de handelaar dat hij kruidendokter zal worden.
De opkomst en de valEn zo geschiedde. Van de Moosdijk bouwt als genezer een heus kruidenimperium op. Tienduizenden klanten wenden zich met hun kwaaltjes tot de dokter uit Casteren. Hij verdient miljoenen guldens en laat het breed hangen. Hij en zijn gezin hebben het goed.
Tot tv-persoonlijkheid Willem Duys hem in 1968 voor groot publiek een kwakzalver noemt. Een charlatan, die kruiden koopt voor een gulden en diezelfde kruiden voor honderd gulden aan zijn klanten slijt. Het kruidenimperium van de dokter stort razendsnel in. Later zal hij met zijn broer een geldkoerier overvallen en daarvoor in de gevangenis verdwijnen. Het verhaal gaat dat hij het geld, meer dan een miljoen gulden, wist te verbergen en na zijn celstraf op kon maken.
Trillende benenGeboeid kijkt het publiek toe. In de reacties na afloop klinken vooral superlatieven. "Geweldig stuk, fantastisch mooi!"
Frans van de Moosdijk, de zoon van kruidendokter Willem, is een jongen van twaalf wanneer zijn vader in 1968 op tv 'ontmaskerd' wordt. Bijna 50 jaar later zit hij op de eerste rij te kijken naar een voorstelling over zijn eigen familiehistorie. "Nou Willem, wat heb je toch allemaal tot stand gebracht? Dat dacht ik vanavond. Het was ook emotioneel. Ik zat echt wel een beetje met mijn benen te trillen. Het stuk dat mijn vader op de vlucht was en zich overgaf aan de politie, dat raakte me het meest."
'Mijn papa'In het stuk zegt de jonge Franske tegen zijn vader: "jij bent geen boef. Je bent mijn papa." Het publiek is hoorbaar geraakt. De echte Frans denkt er jaren later niet anders over. "Mijn vader was iemand met talenten. Ze hadden hem gewoon met rust moeten laten. Dan was die hele 'geldaffaire' nooit gebeurd. Hij heeft niks verkeerd gedaan. Hij heeft gewoon kruiden verkocht."
Was Van de Moosdijk een charlatan of een wonderdokter? Zoon Frans:  "Er zijn mensen beter geworden door zijn kruiden. En er zijn ook mensen niet beter geworden. Maar in het ziekenhuis wordt ook niet iedereen beter."
En dan die andere vraag, was de dokter een goed of een slecht mens? "Voor mij was hij een hele goede vader. Ik heb hem altijd verdedigd en zag het helemaal niet als slecht. Hij was mijn papa. En hij blijft mijn papa."
'Hele zakken kruiden gekocht'Kritiek kreeg Van de Moosdijk, die nog leeft en negentig jaar oud is, na de val van zijn imperium een heleboel. rechtszaken aan zijn broek ook. Maar op de tribune in Knegsel klinkt in 2016 nog maar weinig kritiek. Een man, die de kruidendokter kende: "We vonden het fantastisch hoe hij het allemaal deed."
Maar was hij nu wel of geen charlatan? Een oudere dame: "Welnee. Ik heb er vroeger hele zakken kruiden gekocht. En ik had geen hoofdpijn meer." Lachend voegt ze eraan toe: "Maar dat was natuurlijk inbeelding."
De voorstelling in Knegsel wordt nog een aantal keer gespeeld.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.