Video

Maria-basisschool in Someren blijft dicht na noodweer van donderdag

26 juni 2016 om 14:06
nl
De Maria-basisschool in Someren blijft komende week dicht. De hagel- en regenbuien van donderdagavond hebben te veel schade veroorzaakt, waardoor bij hervatting van de lessen de veiligheid van de leerlingen en het personeel in gevaar zou komen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Vier andere basisscholen in Someren en Asten, die vrijdag de kinderen ook al vrijaf moesten geven, gaan maandag wel open. Dit meldt Jacqueline Ketelaar. Zij is de voorzitter van de Raad van Bestuur van de overkoepelende scholenorganisatie Prodas.
De directie van basisschool De Klepper in Luyksgestel besloot vrijdag al om voor de resterende weken van dit schooljaar uit te wijken naar zes andere plekken in de gemeente Bergeijk. Ook deze school werd zwaar getroffen door het noodweer. “Het dak van onze school is als het ware geperforeerd”, aldus directeur Leon Willemstein.
'Soort inferno'In Someren was het van hetzelfde laken een pak. “Ik ben vrijdag door het dorp gereden. Alsof er een soort van inferno had plaatsgevonden. Dit was echt heel ernstig”, vertelt Jacqueline Ketelaar. “In vier van de vijf scholen die toen niet open konden, zijn inmiddels zulke maatregelen genomen dat er weer les kan worden gegeven. In waterdichte gebouwen. Hoe provisorisch dan ook.”
Bij de Mariaschool moeten personeel en leerlingen nog even geduld hebben. Het is niet bekend of er voor de kinderen opvang is geregeld of dat ouders hiervoor moeten zorgen. Alleen met wat geluk zou er vrijdag weer verantwoord les kunnen worden gegeven, zo is de ouders zaterdag meegedeeld. Eén van de complicaties van het noodweer is volgens Ketelaar dat er een aantal dakpannen losligt met alle gevolgen van dien.
Schadebedrag?Hoe hoog de schade is die aan alle scholen is aangericht? Ketelaar: “Daar heb ik geen idee van. Maar ik heb wel geconstateerd dat er in één van de scholen alle dertig de lichtkoepels onklaar zijn geraakt en dan weet u wel hoe laat het is."
"Probleem is dat het onderwijs niet zomaar op een andere plek kan worden voortgezet: het is veel meer dan tafels en stoelen verplaatsen. Door alle ict- en andere digitale ontwikkelingen komt daar tegenwoordig veel meer bij kijken.”
FilmsetDirecteur Eke Loven van de Mariaschool dacht vrijdag dat ze een filmset kwam oplopen toen ze de situatie in zich opnam na het noodweer van donderdagavond. Maandagochtend loopt ze al vroeg een rondje door de school om de waterschade van het weekend op te nemen. "Op de bovenverdieping staan plassen", vertelt ze. "Computers zijn beschadigd, meubilair is beschadigd en er staat water in de stopcontacten."
Les geven is dus nog niet mogelijk. Het dak repareren heeft nu de hoogste prioriteit.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.