500 miljoen euro stormschade in Someren: ZLTO wil maatregelen vanwege 'noodsituatie'

27 juni 2016 om 16:35
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
Foto: archief
1/2 'Noodsituatie' voor boeren in Someren: 'Iedereen helpt ze mee'
ZLTO Someren schat de schade na het noodweer in Someren op zeker 400 miljoen euro, 'met mogelijk nog eens honderd miljoen euro vervolgschade'. De ZLTO-afdeling spreekt van een noodsituatie. Ze dringt bij de gemeente aan op noodmaatregelen om getroffen inwoners op korte termijn beter te kunnen helpen.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Volgens de ZLTO is bijna tweederde van de inwoners getroffen door de storm. "Het leek wel of heel Someren afgelopen zaterdag op het dak zat voor reparaties", aldus de boerenorganisatie.
Niet alleen huizen en openbare gebouwen in het dorp zijn beschadigd. Ook boerenbedrijven liepen schade op aan gewassen, stallen en kassen. De ZLTO wijst op onveilige situaties die er zijn voor mens en dier door de kapotte staldaken.
Vanwege de voorspelde regen de komende dagen kunnen de elektrische installaties nat worden. Het dichten van de beschadigde daken heeft de hoogste prioriteit, schrijft de boerenorganisatie.
Bijzondere bijstandOok moet de gemeente extra mensen aan het werk zetten om het verwijderen van het asbest door gespecialiseerde bedrijven te versnellen.
Volgens de ZLTO is nog niet duidelijk welke schades wel of niet door verzekeraars vergoed worden, terwijl de reparaties gewoon door moeten gaan. De vrees bestaat dat zonder financiële hulp uit Den Haag mogelijk meerdere bedrijven failliet zullen gaan.
De gemeente Someren zou bij verzekeraars en banken moeten aandringen op snelle duidelijkheid. Ook zou de gemeente bijzondere bijstand, een lening of een voorschot kunnen verstrekken om de extra kosten te kunnen opvangen.
Maandag zitten verzekeraars, boeren  en economische zaken ook bij elkaar voor crisisoverleg.

Wachten op privacy instellingen...