Hoofdverdachte Amanda Todd-zaak mag worden uitgeleverd aan Canada

28 juni 2016 om 15:23
Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. (Archieffoto)
Aydin C. in de rechtbank in Amsterdam. (Archieffoto)
De 38-jarige Tilburger Aydin C. mag uitgeleverd worden aan Canada. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Canada heeft om uitlevering gevraagd, omdat C. hoofdverdachte is in de zaak Amanda Todd.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De 15-jarige Todd pleegde in 2012 zelfmoord na pesterijen. Oorzaak van het gepest was een verspreide naaktfoto van Amanda. De Canadese autoriteiten vermoeden dat C. de naaktfoto naar alle Facebookcontacten van Amanda Todd stuurde. Canada verdenkt hem van afpersing, kinderlokken via internet, bedreiging of stalking en het bezit van kinderporno met het doel die te verspreiden. Canada vervolgt hem niet voor betrokkenheid bij de dood van Amanda Todd.
VertragingDe uitlevering gaat nog lang duren. In Nederland loopt nog een strafzaak tegen C. Hij wordt hier verdacht van onder andere afpersing van 39 meisjes en volwassen mannen via een webcam. Die zaak wordt naar verwachting pas begin 2017 inhoudelijk behandeld. Daarna kan C. pas worden uitgeleverd. Bovendien moet minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie de uitlevering ook nog definitief goedkeuren.
ZIE OOK: Uitlevering Tilburgse Aydin C. aan Canada voor Amanda Todd-zaak kan nog lang duren
Wat de zaak nog meer kan vertragen is dat C. die alle aantijgingen tot nu toe heeft ontkend, ook nog in beroep kan gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.
Omroep Brabant maakte afgelopen jaar een documentaire over de zaak Amanda Todd.[Youtube:body:https://youtu.be/HT0o-bCnugo]

Wachten op privacy instellingen...