Video

84 in beslag genomen puppy’s teruggegeven aan hondenhandelaar Hapert

27 juni 2016 om 20:31
nl
Ruim tachtig puppy’s die in april in beslag zijn genomen bij Puppypoint worden aan deze broodfokker in Hapert teruggegeven. Een woordvoerder van de gemeente Bladel, waar Hapert onder valt, heeft dit desgevraagd verklaard. De dieren zijn gezond verklaard. De gemeente legt de eigenaar wel een dwangsom van 740.000 euro op, omdat hij zich niet aan de regels houdt.
Geschreven door

Een eerste partij jonge hondjes keert deze week terug, de andere dieren worden volgende week in Hapert afgeleverd. In totaal gaat het om 84 hondjes. Vijf van de in totaal 89 in beslag genomen puppy's zijn inmiddels overleden door slechte gezondheid.
Invallen tegen illegale handelDe dieren werden meegenomen tijdens invallen die gericht waren tegen de illegale handel in puppy's. Ze waren geïmporteerd en zouden niet op de juiste wijze zijn gevaccineerd.
Dion Graus van de PVV is woedend. Volgens hem wordt Puppypoint al langer beschuldigd van malafide praktijken in de puppyhandel. “Dit soort gasten moet vastgezet worden en levenslang een verbod op het houden van dieren krijgen”, aldus het Tweede-Kamerlid. Ook parlementariër Henk van Gerven uit Oss bepleit al langer zware straffen.
'Uit eigen beweging teruggeplaatst'De zegsman van de gemeente Bladel zegt dat de puppy’s gezond zijn', maar wil verder geen waardeoordeel vellen over dit besluit. Volgens hem was de toestand van de dieren voor de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) reden de dieren op eigen initiatief terug te plaatsen. "Het ging om een gezamenlijke actie van politie, justitie, de Landelijke Inspectie Dierenbescherming, de NVWA  en ons. Maar het besluit de dieren terug te brengen was niet onze verantwoordelijkheid."
Een woordvoerder van de NVWA wil het besluit niet toelichten. Voor commentaar wordt verwezen naar het Functioneel Parket. Een woordvoerster hiervan kan slechts melden dat het justitiële onderzoek naar de activiteiten van de man uit Hapert in volle gang is.
Dwangsom van ruim miljoenDe gemeente Bladel laat verder weten dat Puppypoint een dwangsom van 740.000 euro wordt opgelegd. De eigenaar handelt illegaal in honden en heeft op zijn terrein ook tegen de regels gebouwd. Om dezelfde reden moet ook de Cartierhoeve in Hapert een dwangsom betalen: 310.000 euro. Volgens de gemeente hebben ze zich ook na waarschuwingen niet aan de regels gehouden.
Omroep Brabant meldde in 2015 dat onze provincie de spil is in een grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.