Beruchte puppyhandelaar Hapert stuurt teruggekregen hondjes naar Hongarije: ‘Ben er klaar mee'

27 juni 2016 om 23:17
nl
De ruim tachtig puppy’s die in april in beslag werden genomen bij Puppypoint in Hapert, blijven niet in Nederland. De eigenaar van de beruchte hondenkennel is ‘helemaal klaar met deze zaak’ en stuurt het gros van de honden terug naar een dierenarts in Hongarije. “De NVWA mag het wat mij betreft lekker uitzoeken. Ik wil dit alles afsluiten”, zegt de handelaar in een eerste reactie tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Tijdens een grootscheepse politie-actie in april werden bij twee pupverkopers (familie van elkaar) meer dan tachtig geïmporteerde puppy’s aangetroffen. Volgens de NVWA waren de jonge honden niet of niet juist gevaccineerd. De dieren werden door een dierenarts nagekeken en op de juiste manier gevaccineerd. Vijf puppy's overleden alsnog.
De handelaar moest via Omroep Brabant vernemen dat hij zijn puppy’s weer terugkrijgt. Hij eist dat de NVWA of ‘anders een andere instantie’ voor de geleden schade opdraait. “Wij zijn ons van geen kwaad bewust. We hebben ons keurig aan de regels van de Europese wetgeving gehouden.” De rechter oordeelde in mei al dat de hondjes onterecht in beslag waren genomen. “De NVWA heeft mijn puppy’s gestolen”, spreekt de man felle taal.
ZIE OOK: Puppyhandelaar Hapert is 'zieke idioot', politiek woest dat fokker pups terugkrijgt
'Ze doen hun best maar'Toch hoeft hij de honden niet terug. “Ik stuur de meeste terug naar een dierenarts in Hongarije. Die moet maar kijken wat hij ermee doet. Wat ik met de rest van de honden ga doen, weet ik nog niet. Misschien schenk ik ze wel aan een goed doel.”
De gemeente Bladel, waar Hapert onder valt, legt de eigenaar een dwangsom van 740.000 euro op, omdat hij zich niet aan de regels heeft gehouden. “Ja, dat willen ze ja”, reageert de handelaar laconiek. “Ze doen hun best maar. Ze hebben geen poot om op te staan. De rechter zal zich hier eerst over moeten buigen. Dat is nodig, want deze partijen zijn puur onze familie aan het pesten. Niets meer en niets minder.”
Politiek woedendVolgens een woordvoerder van de gemeente verkeren de teruggegeven puppy’s in gezonde toestand. Een woordvoerder van de NVWA wil het besluit om de puppy’s terug te sturen, niet nader toelichten. Voor commentaar wordt verwezen naar het Functioneel Parket. Een woordvoerster hiervan kan slechts melden dat het justitiële onderzoek naar de activiteiten van de man uit Hapert in volle gang is. Hij ligt al tientallen jaren in de clinch met de gemeente.
De politiek is woedend dat de puppy's worden teruggegeven aan de omstreden fokker. ''We zullen nog veel van deze zieke idioot gaan horen. Het is dan weer te laat voor enkele puppy's'', aldus PVV-Kamerlid Dion Graus. Hij pleit voor een andere aanpak van malafide puppyhandelaren. Op diverse internetfora waarschuwen hondenliefhebbers voor de Hapertse handelaar. De puppy's worden onder meer aangeboden via Marktplaats.
Omroep Brabant meldde in 2015 dat onze provincie de spil is in een grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's.[Youtube:body:https://youtu.be/44c5HXhGlxo][Youtube:body:https://youtu.be/rTGNRMsjuBc]
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.