Beschuit met muisjes voor Exmoor pony's in de Maashorst

28 juni 2016 om 13:01
nl
De kudde Exmoor pony’s die dit voorjaar is uitgezet in natuurgebied de Maashorst heeft iets te vieren: gezinsuitbreiding. Maandag ontdekte ranger Chris van Lieshout een pasgeboren veulen. De jongste telg van de kudde is volgens Chris enkele dagen oud.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

“Het veulen houdt zich goed staande tussen de oudere dieren”, laat hij weten. Of het een merrie of hengst is, weet hij nog niet. “We zijn nog niet dichtbij genoeg geweest om dat vast te kunnen stellen. En het gras staat momenteel erg hoog.”
Helemaal als een verrassing kwam het jonge veulen niet voor Chris. De moeder hield zich volgens hem al even afzijdig van de kudde. En bij de wekelijkse controle van de kudde had hij al vaker gedacht dat er zomaar gezinsuitbreiding aan zou kunnen komen. “Als boerenzoon heb je dat gewoon in de gaten”, lacht hij.
Kudde van achtDe Maashorstkudde bestaat nu uit twee oudere merries, vier jonge merries, een jonge hengst en dus het veulen. De dieren lopen in het gebied tussen Uden en Landerd waar ook wisenten en taurossen lopen. Samen zorgen zij voor de begrazing in het natuurgebied.
Ranger Chris heeft trouwens nog meer te vieren. Dinsdagochtend heeft hij namelijk samen met een aantal collega’s nog zes Exmoor pony’s uitgezet. Dit keer op de Schaijkse Heide, onderdeel van de Maashorst.
Oorspronkelijk EngelsDe eerste groep  Exmoor pony’s werd in april uitgezet. Zij waren afkomstig uit natuurgebieden in Friesland, Gelderland en Utrecht. Exmoor pony’s zijn wilde paarden die oorspronkelijk uit Engeland komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.