Verre vakantie eindigt al bij paspoortcontrole: echtpaar mag Ecuador niet in

28 juni 2016 om 17:29
nl
Je krijgt het niet bedacht. Jaap Taal en Yvette Vreeker uit Helmond gingen op vakantie naar Ecuador, maar kwamen het land niet in. Reden? Jaap Taal was al meer dan tien jaar in het land. Althans, volgens de systemen van de douane in Quito. En dat viel niet helemaal goed bij de Ecuadoraanse autoriteiten.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Jaap en Yvette waren op weg naar de Galápagoseilanden, die op zo’n 1000 kilometer uit de kust van Ecuador liggen. Het zou een droomvakantie worden. Maar toen het echtpaar door de paspoortcontrole wilde, duurde het allemaal wel erg lang. “Die meneer blééf maar naar mijn paspoort en scherm turen. Ik vroeg of er iets mis was”, vertelt Jaap.
'Al elf jaar lang in het land'Dat was er. “Ik had het land niet verlaten sinds 2005, toen ik er voor het laatst was. Dat was natuurlijk raar, want ik kwam vers van het vliegtuig uit Amsterdam. Het bewijs stond voor z’n neus”, zegt Jaap, die het nog steeds niet helemaal kan bevatten. “Maar zijn systeem zei dat ik al die tijd in Ecuador was geweest.”
En systemen liegen niet. “Jan en alleman keek ernaar, maar het eind van het liedje was dat we het land niet in mochten.” Toen werden douanetaken door de politie uitgevoerd, inmiddels door een immigratiedienst. “Waarschijnlijk is er met de systeemoverdracht iets misgegaan. Of is iemand een vinkje vergeten te zetten.”
'Sta je dan'“Dus daar stonden we, in het niemandsland voor de douane”, vertelt Jaap. “Uiteindelijk moesten we naar een andere ruimte, om daar te wachten tot er weer een vliegtuig naar Nederland ging.”
Dat was een afgesloten sobere ruimte. “Zonder ramen en met felle TL-verlichting. Zo’n kamer die ze ook als tijdelijke cel of wachtruimte gebruiken. Volledig hufterproof. Zaten we dan, zonder eten en drinken”, kijkt Jaap terug. “Niemand kon iets doen voor ons. Je hebt geen idee wat je overkomt, wat je te wachten staat en hoe lang het allemaal gaat duren. De consul in Ecuador kon ons niet helpen, de Nederlandse ambassade in Peru kon ook weinig doen. De supervisor van de douane die we wilden spreken, kwam steeds maar niet opdagen. Die was al naar huis gegaan.”
Pluim voor KLMGelukkig was daar de volgende ochtend de stationmanager van KLM. Jaap en Yvette hadden daar de avond van tevoren contact mee gehad. “Hij had retourtickets geboekt voor ons. Eigenlijk zou hij pas ‘s middags komen, maar hij was er in de ochtend al. Hij heeft nog geprobeerd te zorgen dat we het land in kwamen, maar daar was niets meer tegen te beginnen. De supervisor van de douane had z’n keuze gemaakt. Wij moesten weg.”
En zo kwam er een einde aan de trip. “KLM heeft ons wel echt heel erg vertroeteld. Terug vlogen we business class. Dat was fijn, want in Ecuador hebben we geen oog dichtgedaan.” Bijna 24 uur zat het Helmondse echtpaar in de wachtruimte in Quito. “Maandagochtend vertrokken we, woensdagmiddag waren we weer terug. Dat was ‘t dan.”
VakantieOf het stel ooit nog naar de Galápagoseilanden of Ecuador gaat? “We willen wel heel graag, maar er staat een kruis door m’n naam. Dat moet eerst weg. Ik wil echt garantie hebben dat we gewoon het land in mogen.” Binnenkort gaat het stel nog een weekje wandelen in de Oostenrijkse bergen. Zijn ze tóch nog even weg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.