Video

Geen dakpannen en geen dakdekkers, huurders Luyksgestel moeten lang wachten op dakreperaties

28 juni 2016 om 17:06
nl
Te veel regen, te weinig dakdekkers en te weinig dakpannen. Een samenvatting van tien woorden van de afgelopen dagen in Luyksgestel. Achthonderd woningen raakten beschadigd bij het noodweer van afgelopen donderdag. Het is extra balen voor sommige bewoners van huurwoningen van Vestia, veel van hen moeten nog even wachten op reparaties aan het dak.
Profielfoto van Marjanka Oerlemans& Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Marjanka Oerlemans& Pepijn Nagtzaam

Heb je een koophuis en schade, dan bel je een dakdekker en dan wordt de boel gerepareerd. Als huurder ben je afhankelijk van je verhuurder. Sommige huurders van woningcorporatie Vestia voelen zich genegeerd. Daar is vrijdag iemand komen kijken, maar de herstelwerkzaamheden komen maar langzaam op gang.
Zeil over 't dakOndertussen hebben de huurders zelf noodvoorzieningen moeten treffen. “Er zit nu wel een zeil over m’n dak, maar dat heb ik toch echt zelf gedaan”, zegt een huurder.
“Ik heb helemaal niets”, zegt een ander. “Ik kan wel zelf aan de gang gaan en hopen dat ik niet van ‘t dak af val, maar dat zie ik niet zitten. Het heeft inmiddels al een paar keer geregend. Maar ja, da’s een paar potten en pannen en dan toch maar slapen. Je kan weinig anders doen hé”, verzucht hij.
Alles op LuyksgestelMaar het is even niet anders. Vestia werkt keihard aan het oplossen van de problemen, maar geeft aan tegen best wel wat dingen aan te lopen. “We hebben een eigen aannemersbedrijf en alle minder urgente klussen zijn onmiddellijk geannuleerd om in Luyksgestel aan de slag te gaan. Maar ook dat was niet voldoende”, zegt een woordvoerder van Vestia.
Vervolgens is Vestia gaan bellen naar externe aannemersbedrijven. “Daar is moeilijk aan te komen, want particulieren zitten met dezelfde problemen met hun daken. Veel dakdekkers zijn al bezig. Toch hebben we er acht kunnen vinden, zodat we nu 28 man aan het werk hebben.” Vestia heeft 450 woningen in gemeente Bergeijk, waar Luyksgestel bij hoort. Bijna negentig woningen hebben schade gemeld, allemaal in Luyksgestel.
10.000 dakpannen nodigEn toen diende het volgde probleem zich aan: er is geen dakpan meer te krijgen in de regio. “Wij hoorden dat er meer dan 10.000 dakpannen nodig zijn in de hele regio”, laat Vestia weten. “We vonden iemand die ze binnen vier dagen kon leveren. Woensdag hebben we weer dakpannen.  Daarna moeten de daken nog gedekt worden. We hopen dat aan het eind van de week alles weer waterdicht is. En volgende week gaan we verder met andere reparaties.”
Niet alle huurders zijn boos.  "Een meneer van Vestia zei dat eerst de daken die erg lekken aan de beurt zijn. En dat snap ik wel. Ik was donderdagavond toen het losbarstte thuis met mijn kleindochter van acht maanden oud. Ik schrok me kapot en ben er nog steeds niet helemaal van bekomen. Dat dak vind ik nu wat minder belangrijk", zegt ze huilend.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.