Bezorgdheid om 80 puppy’s die teruggaan naar asiel in Hongarije: ‘Daar komen ze nóg erger terecht!’

29 juni 2016 om 03:04
nl
De landelijke politiek en dierenwelzijnorganisatie IFAW zijn bezorgd over het lot van de ruim tachtig puppy’s die dinsdag zijn teruggegeven aan de beruchte puppyhandelaar uit Hapert. De eigenaar van hondenkennel Puppypoint is van plan een groot deel van de jonge honden terug te sturen naar Hongarije. “Daar komen ze nog erger terecht. Deze man is een dierenbeul en hoort in de gevangenis”, spreekt Tweede Kamerlid Dion Graus (PVV) in felle taal.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Onder politiebegeleiding werd dinsdag een deel van de ruim tachtig puppy’s teruggebracht naar de broodfokker in Hapert. De hondjes werden in eerste instantie afgepakt van de fokker tijdens een grootscheepse inval. Ze waren geïmporteerd en niet op de juiste wijze gevaccineerd. Vijf puppy’s zijn inmiddels overleden. De rest is gezond verklaard.
'Schandelijk en onwaarschijnlijk'Dat de honden nu weer teruggaan naar de eigenaar, kan er bij Haagse politici niet in. “Het is schandelijk en onwaarschijnlijk", zegt Graus. "Deze man is een boef, een dierenbeul. Hij hoort in de gevangenis en een levenslang verbod op het houden van dieren te krijgen. Ik vind het onbegrijpelijk dat hij deze hondjes weer terugkrijgt.”
Henk van Gerven (SP) vult aan: “Als je kinderen weghaalt bij de ouders, dan plaats je ze ook niet terug tenzij je zeker weet dat er niets ernstigs kan gebeuren. Dat geldt voor deze honden ook. Ze zouden dus niet terug moeten naar de eigenaar.”
ZIE OOK: Puppyhandelaar Hapert is 'zieke idioot', politiek woest dat fokker pups terugkrijgt
ShredderTegenover Omroep Brabant gaf de hondenhandelaar aan een groot deel van de puppy’s terug te sturen naar een dierenarts in Hongarije. “Dan is het de vraag of ze niet regelrecht de shredder ingaan. Letterlijk”, verzucht Van Gerven.
Dierenwelzijnorganisatie IFAW maakt zich eveneens grote zorgen over het lot van de tachtig pups. “Net als zoveel andere pups die uit de malafide hondenhandel komen, is het lot van deze honden ongewis”, legt een woordvoerder uit. “Ze worden vaak ziek, hebben slechte zorg gehad en zijn slecht gesocialiseerd. Dat geldt voor deze dieren helemaal.”
Hij gaat verder: “Niemand wil deze honden meer hebben. Ze zijn te oud om doorverkocht te worden. En een leven in een asiel is voor deze beestjes echt geen leuk leven. Ik snap dat de autoriteiten ermee in hun maag zitten, want waar ga je met 80 puppy’s heen? Maar er moet een oplossing komen in het belang van deze dieren. Niet in het belang van iemand anders.”
ZIE OOK: Grote politie-actie in strijd tegen illegale puppyhandel: 89 pups in beslag genomen in Hapert
WaarschuwingenOp diverse internetfora waarschuwen hondenliefhebbers al maanden voor de Hapertse handelaar. De puppy's worden onder meer aangeboden via Marktplaats. De site van Puppypoint is deze week offline gehaald.
Omroep Brabant meldde in 2015 dat onze provincie de spil is in een grootscheepse, internationale handel in verwaarloosde puppy's.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.