Staatssecretaris met lege handen naar slachtoffers hagelstorm: 'Boeren moeten zich maar verzekeren'

29 juni 2016 om 21:52 • Aangepast 21 november 2020 om 09:17
nl
Er komt geen extra geld van Den Haag naar de door hagel getroffen boeren in Zuidoost-Brabant. "Boeren moeten en kunnen zich hiervoor verzekeren", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) woensdagochtend. "Bovendien hebben wij het geld niet." Sinds het begin van de middag is staatssecretaris Martijn van Dam in Someren. Hier bezoekt hij het bedrijf van een door het noodweer getroffen tuinder.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel
Wachten op privacy instellingen...

Jaarlijks gaat er vanuit Economische Zaken zo'n 9 miljoen euro naar de boeren. "Dit is een tegemoetkoming, zodat zij zich kunnen verzekeren. Want ook tegen hagelschade kun je je gewoon verzekeren", luidt de uitleg. De schade voor de boeren wordt geschat op een half miljard.
Naast dat er geen geld is, wil het ministerie ook geen boeren benadelen die zich wél verzekerd hebben. "Die investeren dan wel geld in hun verzekering, om vervolgens te zien dat anderen die zich niet verzekerd hebben óók geld krijgen", vertelt de woordvoerder. "Maar los van dit alles staat dat we het geld niet hebben."
'Hart onder de riem'Hoewel hij geen geld meebrengt, is Martijn van Dam woensdagmiddag dus wel in Someren. "Hij wil met eigen ogen de schade zien en de boeren een hart onder de riem steken", gaf een woordvoerder voor het bezoek aan. Rond een uur is hij bij Glastuinbouwbedrijf Joosten Growers. Hier ligt acht hectare kas aan gruzelementen.

Wachten op privacy instellingen...

Daarnaast is de staatssecrataris van plan om met Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland om de tafel te gaan zitten. "We gaan met LTO in overleg. We kijken waar we kunnen helpen qua praktische zaken", vertelt de woordvoerder. LTO deed eerder een oproep om de getroffen regio als rampgebied te beschouwen.
CDA wil uitlegHet CDA heeft staatssecretaris Martijn van Dam verzocht donderdagmiddag voor vier uur te komen met een reactie. CDA-woordvoerder Jaco Geurts laat weten verbaasd te zijn. "Ik ben stomverbaasd. In plaats van het snel zoeken naar een passende oplossing komt de staatssecretaris met lege handen aan. Daar hebben de getroffen boeren, tuinders en burgers helemaal niks aan."

Wachten op privacy instellingen...

'Niet vooruitlopen'De Brabantse boerenorganisatie ZLTO gaf woensdagochtend voor het bezoek van Van Dam aan het bezoek van de staatssecretaris af te willen wachten. "We hebben de boodschap ‘geen geld’ niet zelf van het ministerie gekregen. We reageren op basis van feiten en willen niet vooruitlopen op zaken", aldus een woordvoerder van ZLTO woensdagochtend.
De provincie onderzoekt wat er mogelijk is om de getroffen boeren te helpen. Er wordt overwogen om geld voor te schieten voor zonnepanelen, wat ook meteen gebruikt kan worden om daken te repareren.
Mega hagelstenenVorige week donderdag kwamen er in onder meer Luyksgestel en Someren mega hagelstenen naar beneden. De stenen waren zo groot dat de kassen van tuinders werden verwoest. Maar ook de daken van huizen en auto's werden flink beschadigd vanwege die hagel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.