Brandweeracties begonnen: 'Burger mag niet de dupe worden'

29 juni 2016 om 11:53
nl
De brandweer in Noordoost-Brabant rukt sinds woensdagochtend acht uur alleen nog uit bij spoedgevallen. Aanleiding voor de staking is het stuklopen van het cao-overleg. De acties zijn gericht tegen een plan om de pensioenleeftijd voor werknemers te verhogen naar zestig jaar.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Dat vinden de brandweerlieden geen goed idee, omdat ze zwaar en gevaarlijk werk doen. “Het gaat ook om de financiële kant van het verhaal. Door de veranderende wet- en regelgeving hebben de brandweerlieden na hun pensionering geen fatsoenlijk inkomen meer om van te leven. Dat moet gerepareerd worden”, zegt Bert de Haas van vakbond FNV.  
De brandweer rukt bij spoedgevallen gewoon uit. De Haas: “De burger mag niet de dupe worden van de actie. De actie is gericht op de werkgevers. We gaan tijdelijk een aantal dingen niet meer doen, zoals onderhoud. Bij spoedgevallen rukt de brandweer gewoon uit.”
Zondagsdiensten in Midden- en West-BrabantIn Midden- en West-Brabant draait de brandweer zondagsdiensten. "Dat houdt dat we geen werkzaamheden doen. Dus geen onderhoud aan de kazerne of het materiaal, alleen het noodzakelijke", legt brandweerman Niels Bakker uit.
De korpsen in dit gebied zullen wel nog op alle meldingen afgaan. "Dus ook voor die kat in de boom en de ondergelopen kelder. Alleen moeten die, net zoals dat ook bij normale diensten het geval is, wat langer wachten als er bijvoorbeeld ergens een brand is", vertelt hij.
ActiesZowel in Midden- en West-Brabant en in Zuidoost-Brabant worden ook publieksvriendelijke acties gehouden. "Dan gaan we langs op scholen om voorlichting te geven", vertelt Bakker. "Maar hoe deze acties er precies uit komen te zien, weten we nu nog niet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.