Politieman liet uitlekken of mensen een strafblad hebben, ontslagen wegens plichtsverzuim

29 juni 2016 om 19:12
nl
Een 46-jarige politieagent van de eenheid Oost-Brabant is ontslagen wegens ernstig plichtsverzuim. Vermoedelijk heeft hij meermalen informatie opgezocht in de politiesystemen, zoals informatie over het strafrechtelijk verleden van mensen. Deze informatie zou hij aan anderen hebben doorgegeven.
Profielfoto van Langenhuijsen Ellen
Geschreven door
Langenhuijsen Ellen

“Het gaat bijvoorbeeld om kentekengegevens en persoonsgegevens waaruit blijkt of iemand een strafblad heeft”, licht Elianne Mastwijk van het Openbaar Ministerie toe. Het OM heeft geen aanwijzingen dat er gegevens van zware criminelen op straat zijn komen te liggen.
Geen nieuwe molVolgens de persvoorlichter gaat het absoluut niet om een nieuwe politiemol. “Er zijn op veel kleinere schaal gegevens naar buiten gebracht. De verdachte man uit Eindhoven heeft ook geen link met de politiemol.” De van corruptie verdachte agent Mark M. (28) uit Weert speelde politiedossiers door naar de onderwereld. Hij liep eind vorig jaar tegen de lamp.
ZIE OOK: Corrupte agent Mark M.: 'Het lijkt wel een slechte film, hij loog iedereen voor’
De agent uit Eindhoven werd in oktober vorig jaar al aangehouden. Het OM gaat de man nu vervolgen. De ex-agent handelde vermoedelijk in opdracht van een 53-jarige man in Eindhoven. Bij hem thuis zijn vertrouwelijke politiedocumenten gevonden. Deze man wordt vervolgd voor uitlokken van schending van het ambtsgeheim, het bezit van politiedocumenten, verboden wapenbezit, valsheid in geschrifte en geweldsdelicten.
Derde verdachteOok bij een 41-jarige verdachte uit Eindhoven zijn vertrouwelijke documenten van de politie gevonden, die hij volgens het OM alleen heeft kunnen krijgen doordat de 46-jarige politieagent deze aan hem verstrekt heeft. De 41-jarige man wordt vervolgd vanwege het bezit van een ploertendoder en decoratiewapens in de vorm van een revolver.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.