Video

Zeven keer kanker in één week, maar dat heeft niks te maken met de chemische industrie

30 juni 2016 om 21:13 • Aangepast 21 november 2020 om 09:15
nl
Er is geen aantoonbaar verband gevonden tussen het aantal kankergevaIlen in Klundert en de rest van de gemeente Moerdijk en Industrieterrein Moerdijk. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD West-Brabant. Burgemeester Jac Klijs kondigde het onderzoek eerder dit jaar aan nadat er onrust onder de inwoners was ontstaan.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Het aantal inwoners met kanker in Klundert, pal naast het industrieterrein, lag in de periode 1989 tot en met 2013 zelfs onder het landelijk gemiddelde. In de dorpen Moerdijk, Zevenbergen, Willemstad en Zevenbergschen Hoek zijn geen hogere aantallen geconstateerd.
Aanleiding voor het onderzoek was dat huisarts Jula-Louise Vladar zeven gevallen van kanker in één week tegenkwam. Zij kreeg daardoor de indruk dat er meer kankergevallen waren in Klundert dan elders in Nederland. Burgemeester Jac Klijs van liet daarom dit onderzoek uitvoeren.
Zie ook: Onderzoek naar het aantal gevallen van kanker Moerdijk
Fors meer longkanker ZevenbergenWel kwam er in Zevenbergen meer longkanker voor dan het landelijk gemiddelde. In de periode 1989 tot en met 2003 was dat 19 procent. Van 2004 tot en met 2013 was dat 35 procent meer.
Overigens noteerde Zevenbergen minder gevallen van kanker aan de prostaat, de dikke darm en de endeldarm dan het landelijk gemiddelde.
'Boerenverstand'Niet iedereen neemt de resultaten van het onderzoek aan. "Het boerenverstand zegt anders. Met veel ziektegevallen in het dorp en dat in combinatie met het industrieterrein waar veel gekke wolkjes uitkomen, kom je snel tot een andere conclusie", zegt een inwoner van de gemeente.
"De echte uitkomst zal wel onder de pet worden gehouden, want de belangen zijn een beetje groot."
MilieuvervuilingDe gemeente komt met een vervolgonderzoek waarin wordt gekeken naar klachten, zoals COPD, astma en allergie, die te maken hebben met milieuvervuiling.
Mocht dit opnieuw een afwijkend beeld voor Zevenbergen geven, dan komt er mogelijk een uitgebreider onderzoek. De resultaten moeten volgend jaar bekend zijn.

Wachten op privacy instellingen...

Huisarts Jula-Louise Vladar, die zelf aan de bel trok na de kankergevallen, zegt vertrouwen te hebben in de uitslag van het onderzoek. Volgens de dokter is er weinig reden vraagtekens te zetten bij de uitkomst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.