'Goed dat de discussie over gelukzoekers uit Balkanlanden wordt gevoerd', vindt het COA

30 juni 2016 om 14:47
nl
Staatssecretaris Dijkhoff en het COA erkennen het betoog van burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen dat er problemen zijn met mensen uit Balkanlanden die in Nederland onterecht asiel aanvragen en overlast veroorzaken. "Het is goed dat die discussie wordt gevoerd", laat het COA weten.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

Boelhouwer maakt zich ernstig zorgen over mensen uit Balkanlanden die bij de azc's als 'een soort desperado's' rondhangen. "En ze krijgen ook nog kost en inwoning. Hun gedrag is ondermijnend voor de opvang van asielzoekers in het algemeen."
Boelhouwer is bang dat het draagvlak dat er onder Nederlanders is voor het opvangen van vluchtelingen kleiner wordt door het wangedrag  van de mensen die onterecht asiel aanvragen.
Langlopende discussieVolgens een woordvoerder van het COA loopt deze discussie al enkele maanden. Sinds er cijfers werden gepubliceerd over overlast in en rond azc's en welke groepen die veroorzaken. "Er werden toen een aantal specifieke groepen genoemd en het heeft onze aandacht."
Het COA heeft ideeën over het beleid als het om deze groepen gaat, maar vindt het niet aan hem om die in de openbaarheid te brengen. Dijkhoff liet eerder al weten dat groepen die onterecht asiel aanvragen en overlast geven na hun uitzetting, de toegang tot alle andere landen in de Europese Unie wordt ontzegd voor een periode van twee jaar.
Zorgvuldigheid ook belangrijkDe procedure die mensen doorlopen als ze asiel aanvragen gaat volgens de staatssecretaris al veel sneller, zodat gelukzoekers ook zo weer het land uit zijn. Dat merkt Vluchtelingenwerk ook. "Wij vinden dat heel belangrijk. Mensen die echt bescherming nodig hebben moeten dat snel krijgen. Ook snel zijn in afwijzen is belangrijk, maar de zorgvuldigheid bij de beoordeling mag nooit in het geding komen", aldus een woordvoerster van Vluchtelingenwerk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.