Brabander (22) aangehouden na terreurdreiging in Rotterdam, concert Allah-Las afgelast

24 augustus 2017 om 08:43
nl
Een man van 22 is woensdagnacht in zijn huis, ergens in Brabant, aangehouden, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de terreurdreiging van woensdagavond in Rotterdam. Een woordvoerder van de politie heeft dit bevestigd. Verder kan hij weinig loslaten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

"Het onderzoek is in volle gang en het is nog geen 24 uur geleden begonnen. Het is dus erg jong", zo zegt hij.
[tweet:https://twitter.com/Politie_Rdam/status/900618221132369920]

Concert afgelast na terreurtip
Een concert van de Amerikaanse band Allah-Las werd woensdag afgelast nadat de Nederlandse politie vanuit Spanje was getipt. Medewerkers van de Dienst Speciale Interventies (DSI) zijn het huis rond twee uur binnengevallen. De bewoner is opgepakt, zit vast en wordt verhoord. Ook is zijn woning uitgebreid doorzocht.

De zegsman van de politie laat weten dat hij over de identiteit van de verdachte geen uitspraken kan doen. Net als dat er niet gemeld wordt in welke plaats de man is gearresteerd. Dit is volgens de woordvoerder allemaal in het belang van het onderzoek.

De DSI is ingezet, omdat het gaat om een onderzoek naar terreur. De politie wil niet ingaan op de vraag of er meer verdachten op het oog zijn en of er meer aanhoudingen worden verwacht. De DSI valt onder het Korps Landelijke Politie Diensten, het KLPD. Politie, Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Defensie werken hierin met elkaar samen.
[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=yl_uxFo5nUY]

'Onderzoek Guardia Civil'
Het optreden van Allah-Las zou plaatsvinden in de Maassilo. Eind van de middag, begin van de avond werd de Nederlandse politie vanuit Spanje gewaarschuwd over een terreurdreiging. De tip zou gegeven zijn op basis van een al langer lopend onderzoek van de Spaanse Guardia Civil.

Een gerechtelijke bron in Spanje liet eerder aan persbureau Reuters weten dat er geen verband is met dit incident en de recente dodelijke aanslagen in Barcelona en Cambrils. Vrij vlot na het afblazen van het concert werd in Rotterdam een busje met hierin gasflessen tegengehouden. De chauffeur, een Spanjaard, werd aangehouden op de Mijnsherenlaan nadat hij heen en weer had gereden in deze straat. Dat was in de buurt van de Maassilo.

'Geen banden met jihadisten'
Volgens de politie heeft de man niets met de terreurdreiging te maken. De monteur had de  gasflessen nodig voor zijn werk. De Spanjaard was opgevallen door zijn rijstijl, hij had vermoedelijk te veel gedronken.

Een huiszoeking bracht evenmin een link met terreur aan het licht. Onderzoek van de Explosieven Opruimingsdienst van Defensie (EOD) naar de gasflessen leverde ook al niets bijzonders op. Volgens RTV Rijnmond zat in de gasflessen butaangas dat onder meer op campings wordt gebruikt. In het Spaanse Cambrils werd in gasflessen aceton-peroxide gevonden. Die stof is veel gevaarlijker.

De band Allah-Las:
[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=fiJYecS0vU0]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.